Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spåret efter försvunne mannen: Nyinköpt båt

Lokal avspärrad i sökandet efter försvunnen man
Under onsdagen spärrades en lokal av.Foto: PEO MÖLLER / KVP
Mannen i 55-årsåldern sågs senast i lördags i Karlskrona. Nu misstänker polisen att han blivit kidnappad.Foto: PEO MÖLLER / KVP

Två män i 20-årsåldern har häktats misstänkta för att ha kidnappat en man som varit försvunnen i snart en vecka i Blekinge.

Polisen arbetar nu efter teorin att han förts bort i en mindre träbåt, enligt SVT Nyheter Blekinge.

Den 25 juli försvann en man i 55-årsåldern från sin bostad i Karlskrona, enligt åklagaren. Två män, 21 respektive 22 år, har nu häktats på sannolika skäl misstänkta för människorov, rapporterar lokala medier.

Båda männen nekar till brott.

– Han är förkrossad över beslutet och anklagelserna. Vi har fortfarande inte fått någon förklaring till vad anklagelserna grundar sig på. Min klient har haft en god relation till den försvunne, och ställer sig helt oförstående till vad som har hänt, säger 21-åringens advokat Jonas Rydgren, till SVT Blekinge.

Misstänker grovt brott

Efter häktningsförhandlingarna i Blekinge tingsrätt överlämnades ärendet av kammaråklagare Stefan Gradler vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet i Malmö till den lokala åklagarkammaren i Karlskrona.

Misstänkta kidnappningar sorterar alltid under Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet. Att ärendet nu flyttats över till den lokala åklagarkammaren ska mest ses som en praktisk lösning, enligt chefsåklagare Anne Boijmarker i Karlskrona.

Hon leder nu förundersökningen, men vill i nuläget inte kommentera utredningen ytterligare.

– Vi misstänker grovt brott och har vidtagit en mängd utredningsåtgärder. Vi befinner oss i ett känsligt läge, säger hon.

Söker med helikopter

Polisen har i veckan tillsammans med Kustbevakningen sökt efter den försvunne mannen med helikopter, båt, flyg och hundar.

Man har även sökt i närområdet och knackat dörr i flera områden.

Men var den försvunne 55-åringen befinner sig är okänt. Polisen arbetar dock fortfarande efter huvudspåret att mannen är i livet.

Orsaken till hans försvinnande är okänt. Omständigheterna i målet ska dock vara sådana att polisen fattat misstankar mot de båda nu häktade männen. 

Under onsdagen spärrades en lokal med kaféverksamhet av som ett led i polisutredningen. Under torsdagen genomförde polisen tekniska undersökningar, analys av telefontrafik och förhör.

Uppgifter: Köpte båt

Ett av polisens hetaste spår i jakten på den försvunne mannen är en nyinköpt träbåt av mindre modell, enligt SVT Nyheter Blekinge.

Mannen misstänks enligt polisens teori ha förts bort i båten – vilket förklarar varför sökinsatsen har koncentrerats till vatten nära hans bostad. SVT uppger att båten köptes in av de misstänkta gärningsmännen kort tid före försvinnandet.

Båten har beslagtagits av polisen tidigare i veckan, enligt SVT. Senast den 14 augusti ska åtal vara väckt.