Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ung kvinna åtalad – köpte kokain till midsommarfest

Den bilden togs av en polisens övervakningskameror. I handen håller köparen, som inte identifierats 1 gram kokain. I bilen sitter den 24-årige langaren.Foto: Polisen
Så här såldes kokain av langaren som erbjöd service dygnet runt.Foto: Polisen
Den äldre brodern var ett av polisens huvudspår. Men han blev aldrig åtalad som huvudman för kokainligan.Foto: Polisen

När Malmöpolisen jagade två av Malmös mest kriminella bröder avslöjades en ung kvinna som köpte kokain till midsommarfesten. 

En annan köpare arbetar på ett företag som är leverantör till polisen.

Men bröderna gick fria. Istället åtalas en av deras barndomskamrater. Det var han som hade ”langarluren”.

I november förra året hade Malmöpolisen fått förstärkning med utredare till en prioriterad utredning. Siktet var inställt på två bröder som under många år varit i fokus för Malmöpolisen. Det framgår tydligt av material som blivit offentligt.

Bröderna har förekommit i otaliga förundersökningar och hade enligt Kvällspostens källor nära koppling till Saleh Hadri som mördades utanför sin port i december 2018. Saleh Hadri kallades vid ett tillfälle för en av Malmös mest kriminella av polismästare Stefan Sintéus. En annan av deras vänner sköts ihjäl för tre år sedan.

Under förra året började polisen misstänka att bröderna låg bakom en omfattande försäljning av kokain i Malmö. De var också misstänkte för att ha planerat att genomföra en sprängning. den misstanken ledde dock inte till något åtal.

När den äldre brodern skulle gripas i en lägenhet hade Nationella insatsstyrkan kallats in som förstärkning. Den yngre brodern satt redan på anstalt efter att ha dömts för misshandel.

Langarluren med smeknamn

Ytterligare en man greps, en 24-åring. Hos honom hittade polisen det man kallar för ”langarlur”. I den fanns 68 namngivna kontakter. Namnen var smeknamn. I sms spreds ryktet om kokainförsäljningen. Langaren lovade att vara tillgänglig dygnet runt. Varje gram såldes för cirka 700 kronor.

Men poliserna som hade utredningen visste redan identitet på många av de som fanns i langarluren. Spanare hade följt 24-åringen och framför allt den äldre brodern under lång tid och även avlyssnat deras mobiler samt langarluren.

Sakta men säkert kunde utredarna och spanare plocka köpare efter köpare när de köpte kokain av 24-åringen. Han körde under en tid runt i en äldre Saab som ägdes av den yngre brodern. Ibland fanns den äldre men även den yngre brodern med i bilen.

Planen var att åtminstone den äldre brodern skulle tas med minst 100 gram kokain vilken skulle rendera honom ett längre fängelsestraff. 

Men i lägenheten där han greps fanns inte tillräckligt mycket, enbart 45 gram kokain, och han gick inte heller att knyta till det. Planen att få honom åtalad som huvudman för en omfattande kokainlangning föll därmed och han friades även av tingsrätten för narkotikabrott.

Barndomsvännen sålde

Istället har fokus hamnat på brödernas 24-årige barndomsvän.

Det var han som körde runt och och som spanarna följde när han sålde till minst tio personer från olika delar av Malmös samhällskikt.

– Det är de köpare som vi har identifierat, säger chefsåklagare Pär Andersson som väckt åtalet mot 24-åringen och hans kunder.

Försäljningarna gjorde vid Malmö central, där var för övrigt den äldre brodern med i bilen, på McDonalds, i gathörn, i Lund och bland annat på Ribersborg i Malmö men också på ett stort antal andra adresser.

En yngre man i Lund handlade kokain vid 13 tillfällen.

När 24-åringen genomförde en försäljning på McDonalds noterade spanarna att köparen, vars sms noga noterats av poliserna, bett att langaren inte skulle komma till hans arbetsplat. Där finns nämligen kamerabevakning. Säkerheten är extra viktigt på just hans arbetsplats eftersom företaget är en av polisens många leverantörer.

I ett avlyssnat samtal säger köparen:

– Ja, ja e på driv-inen å handla, bara handla hamburgare till min son. 

– Ja ok, säger langaren.

Kokain till midsommarfesten

En stund senare möts de vid en parkering. Mannen som köpte kokain samtidigt som han ordnade hamburgare åt sin son åtalas nu för att ha köpt kokain vid tre tillfällen.

Strax före midsommar förra året greps en annan av langarens kunder, en 24-årig kvinna som köpte kokain till midsommarafton. En polis såg henne hoppa in i langarens bil på Tessins väg i Malmö.

Senare grät den unga kvinnan och lovade att aldrig mer göra något liknande. Hon misstänks för köp av kokain vid fyra tillfällen.

– Jag skäms jättemycket, det var jättedumt, jag skall verkligen aldrig mer göra detta, säger hon i ett förhör.

Den 24-årige langaren tiger och vägrar svara på frågor hos polisen. Den äldre av bröderna har hörts och han säger sig vara helt ovetande om sin barndomskamrats kokainlangning.