Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ulf Borgström friges villkorligt på måndag

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Ulf Borgström är även känd som Gryningspyromanen.
Foto: TOMAS LEPRINCE

På måndag blir Ulf Borgström, som kallats Gryningspyromanen, villkorligt frigiven. 

Han avtjänar ett straff på Norrtäljeanstalten efter att ha dömts till två års och tre månaders fängelse för bland annat försök till mordbrand. 

In i det sista har han nekats permission. 

Den 12 april, på måndag, kan Ulf Borgström, 57, lämna Norrtäljeanstalten. Det framkommer av en dom i Förvaltningsrätten. 

Ulf Borgström har ansökt om särskild permission för att fixa ett ID-kort inför frigivningen. Kriminalvården avslog hans begäran, men Ulf Borgström överklagade beslutet till Förvaltningsrätten. 

Enligt en dom som kom på tisdagen avslår också Förvaltningsrätten Ulf Borgströms begäran. Förvaltningsrätten motiverar domen med att Ulf Borgström har ett giltigt ID-kort till och med den 13 april, dagen efter frigivandet. 

”Han kan sedan inom kort ordna med en ny ID-handling. Förvaltningsrätten anser mot denna bakgrund att det inte har framkommit några sådana särskilt ömmande skäl för att Ulf Borgström ska beviljas den sökta permissionen”, skriver domstolen i sitt beslut. 

Dömdes för försök till mordbrand 

Det var 2018 som Ulf Borgström dömdes för att bland annat ha försökt tända på socialkontoret i Köping.  

Straffet blev två års och tre månaders fängelse. 

Ulf Borgström avtjänade sitt straff på Norrtäljeanstalten.
Foto: TOMAS LEPRINCE

Det var bara två år efter att han hade frigivits från sitt fängelsestraff i Ystad. 

2011 dömdes Ulf Borgström till åtta års fängelse för grov mordbrand. Han hade då anlagt två bränder i ett hyreshus i Ystad. 

”Det här är juridik”

När Ulf Borgström avtjänade sitt straff för Ystadbranden sa han i en intervju med Kvällsposten att det skulle börja brinna igen.

På frågan om det skulle vara han som skulle starta elden svarade han: 

– Det låter jag systemet avgöra, för det här är juridik. Det är en annan sak. När jag blir anklagad för bränder handlar det inte om verklighet. Det handlar om juridik. Det är en lek som de där uppe har satt oss att leka och då kan väl jag vara med i leken och skriva mina egna regler.

TV: Färre vaccin än utlovat i Skåne – trots det god fart: ”Helt enligt plan”

Smittspridningen minskar bland yngre