Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Använde voodoo-ritualer för att kontrollera kvinnor

Polisen beslagtog föremål som ska ha använts vid voodoo-ritualer.Foto: Polisen

Hovrätten sänker straffet för den 43-årige Malmöbo som tillsammans med en 32-årig kvinna utnyttjat två kvinnor från Nigeria.

Men båda fälls till långa fängelsestraff. 

Kvinnorna tvingades till prostitution med hjälp av voodoo-ritualer.

Två kvinnor som kommit som båtflyktingar till Europa från Nigeria via Italien och Grekland utnyttjades under en längre tid i Malmö för prostitution. Kvinnorna fick genomgå en voodoo-ritual i sitt hemland innan avfärd.

Båda har berättat ingående om ritualen i förhör.

Kvinnorna fick innan resan mot Europa veta att de skulle bli skyldiga en viss summa pengar som skulle avbetalas efter framkomsten. Den ena kvinnan var 17 år när hon lämnade sitt hemland. Hon skulle betala cirka 400 000 kronor.

Ingen av kvinnorna ska ha förstått hur mycket pengar de egentligen blev skyldiga, enligt förhören med dem.

Hotades med döden

Om de inte betalade så skulle den ed de svurit under ritualen leda till att de dog. Den andra kvinnan har i förhör berättat att hon blev skyldig cirka 600 000 kronor. Kvinnorna har sedan levt som prostituerade och forslats mellan flera länder som regelrätta handelsvaror och betalat av på den påstådda skulden.

Till slut hamnade de i Malmö, och den 32-åriga kvinnan annonserade ut dem på olika sexsajter.

Lagen om människohandel

Människohandel är brott som omfattar vissa förberedande åtgärder för att exploatera andra människor, oftast i syfte att tjäna pengar. Den brottsliga handlingen består av att till exempel rekrytera, transportera, överföra, inhysa eller ta emot en person i syfte att personen ska utnyttjas för sexuella ändamål, avlägsnande av organ, krigstjänst, tvångsarbete eller liknande. Exempel på det sistnämnda kan vara för att tigga eller stjäla.

Källa: Nationalencyklopedin

I december förra året knackade två polisinspektörer på i den lägenhet där kvinnorna vistades. Därmed avslöjades också koppleriverksamheten och människohandeln.

Tingsrätten dömde den 43-årige mannen till fängelse i 4 år och 6 månader. Hovrätten sänkte straffet till 4 år. Kvinnan dömdes till 3 år och 6 månaders fängelse samt utvisning i tio år.

De ska också betala skadestånd till de två kvinnorna. Mannen döms för att ha utnyttjat en av kvinnorna. Han döms även för penninghäleri. Han döms även för penninghäleri. 43-åringen har stått som mottagare av stora penningbelopp som företag i bland annat Kina, Libanon och andra länder lurats att betala ut till hans svenska bankkonto.

Den 32-åriga kvinnan döms för att ha utnyttjat båda kvinnorna.

Tre män dömdes i tingsrätten för att ha köpt sexuella tjänster av kvinnorna.