Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Två bröder häktade för attentatsplaner i Malmö

Från slutet av november 2014 till januari 2015 inträffade tre sprängningar i Rosengård som var riktade mot fastighetsbolaget Victora Park. En av de två bröder som begärs häktad i dag erkände en av sprängningarna. Han dömdes senare för att ha hotat två åklagare som ledde förundersökningen mot honom. Foto: Polisen
De två bröderna är välkända av Malmöpolisen. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

De två bröderna är välkända av Malmöpolisen. En av dem dömdes 2015 för sprängningen mot fastighetsbolaget Victoria Parks kontor

Kammaråklagare Magnus Pettersson misstänker att bröderna strax före nyår planerat genomföra ett attentat. I dag tog tingsrätten beslutet att båda ska häktas.

Bröderna ingår i den krets av kriminella som finns på Malmöpolisens Fokuslista.

De två bröderna har i perioder vistats i en lägenhet som ligger alldeles intill polisstationen på Sallerupsvägen i Malmö. Samma polisstation har tidigare utsatts för ett sprängattentat.            

Den äldre brodern har tidigare dömts sprängningen mot fastighetsbolaget Victoria Parks kontor. Sprängningen inträffade på julafton 2014.

Den här gången misstänks han tillsammans med sin yngre bror för förberedelse till grov allmänfarliga ödeläggelse under tiden 29 - 31 december förra året.

– Jag går inte på detaljer i misstankarna. Fler personer ska höras, säger Magnus Pettersson.

Dömd för åklagarhot

Bröderna har tidigare dömts för ett flertal brott. Den äldre brodern dömdes till 2,5 års fängelse för sprängningen mot fastighetsbolagets kontor. Han dömdes förra året för att hotat två åklagare i ett brev som han skickade under tiden han satt häktad.

Han fälldes för hoten bland annat på grund av ett citat från en raplåt - ”one shot, one kill, what’s the deal”. Han dömdes även för förgripelse mot tjänsteman.

Samme broder misstänks också för narkotikabrott tillsammans med en man i 20-årsåldern som också han begärs häktad, men enbart som misstänkt för narkotikabrott.

Den yngre brodern har bland annat dömts för framkallande av fara för annan och grovt vapenbrott.

Häktningsförhandlingarna hölls i dag på eftermiddagen. Polisen hade extra personal vid häktningen.
Båda bröderna häktades som på sannolika skäl misstänka för förberedelser till allmänfarlig ödeläggelse. Båda nekade till brott.

Även den tredje mannen häktades.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!