Från slutet av november 2014 till januari 2015 inträffade tre sprängningar i Rosengård som var riktade mot fastighetsbolaget Victora Park. En av de två bröder som begärs häktad i dag erkände en av sprängningarna. Han dömdes senare för att ha hotat två åklagare som ledde förundersökningen mot honom. Foto: PolisenFrån slutet av november 2014 till januari 2015 inträffade tre sprängningar i Rosengård som var riktade mot fastighetsbolaget Victora Park. En av de två bröder som begärs häktad i dag erkände en av sprängningarna. Han dömdes senare för att ha hotat två åklagare som ledde förundersökningen mot honom. Foto: Polisen
Från slutet av november 2014 till januari 2015 inträffade tre sprängningar i Rosengård som var riktade mot fastighetsbolaget Victora Park. En av de två bröder som begärs häktad i dag erkände en av sprängningarna. Han dömdes senare för att ha hotat två åklagare som ledde förundersökningen mot honom. Foto: Polisen
De två bröderna är välkända av Malmöpolisen. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TTDe två bröderna är välkända av Malmöpolisen. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT
De två bröderna är välkända av Malmöpolisen. Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT

Två bröder häktade för attentatsplaner i Malmö

Publicerad
Uppdaterad

De två bröderna är välkända av Malmöpolisen. En av dem dömdes 2015 för sprängningen mot fastighetsbolaget Victoria Parks kontor

Kammaråklagare Magnus Pettersson misstänker att bröderna strax före nyår planerat genomföra ett attentat. I dag tog tingsrätten beslutet att båda ska häktas.

Bröderna ingår i den krets av kriminella som finns på Malmöpolisens Fokuslista.

De två bröderna har i perioder vistats i en lägenhet som ligger alldeles intill polisstationen på Sallerupsvägen i Malmö. Samma polisstation har tidigare utsatts för ett sprängattentat.            

Den äldre brodern har tidigare dömts sprängningen mot fastighetsbolaget Victoria Parks kontor. Sprängningen inträffade på julafton 2014.

Den här gången misstänks han tillsammans med sin yngre bror för förberedelse till grov allmänfarliga ödeläggelse under tiden 29 - 31 december förra året.

– Jag går inte på detaljer i misstankarna. Fler personer ska höras, säger Magnus Pettersson.

Dömd för åklagarhot

Bröderna har tidigare dömts för ett flertal brott. Den äldre brodern dömdes till 2,5 års fängelse för sprängningen mot fastighetsbolagets kontor. Han dömdes förra året för att hotat två åklagare i ett brev som han skickade under tiden han satt häktad.

Han fälldes för hoten bland annat på grund av ett citat från en raplåt - ”one shot, one kill, what’s the deal”. Han dömdes även för förgripelse mot tjänsteman.

Samme broder misstänks också för narkotikabrott tillsammans med en man i 20-årsåldern som också han begärs häktad, men enbart som misstänkt för narkotikabrott.

Den yngre brodern har bland annat dömts för framkallande av fara för annan och grovt vapenbrott.

Häktningsförhandlingarna hölls i dag på eftermiddagen. Polisen hade extra personal vid häktningen.
Båda bröderna häktades som på sannolika skäl misstänka för förberedelser till allmänfarlig ödeläggelse. Båda nekade till brott.

Även den tredje mannen häktades.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag