Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man hade flera kilo knark i rullväska

En 40-årig man dömdes på fredagen i Malmö till fem år och tio månaders fängelse för grov narkotikasmuggling.

Tullen tog hans kumpan med två kilo heroin och ett halvt kilo kokain i en väska på Öresundståget förra sommaren. 40-åringen var efterlyst i ett år innan han greps.

De båda männen kom med tåget från Köpenhamn till Malmö i augusti förra året.

De satt inte tillsammans, och när tullen kom ombord var det bara kumpanen som åkte fast. Han hade en rullväska med 2 195 gram heroin och 460 gram kokain.

Rullväskan innehöll sammanlagt två och ett halvt kilo tung narkotika.
Foto: TULLVERKET
Narkotikan låg förpackad i plastpåsar instoppade i en folieförpackning.
Foto: TULLVERKET

Kumpanen – en småbarnspappa bosatt i Malmötrakten – dömdes i början av 2020 till fem år och tio månaders fängelse. Domen fastställdes i hovrätten.

En av dem kom undan

Men 40-åringen var på fri fot. Han hade tidigt identifierats på övervakningsbilder både från Köpenhamns huvudbangård och från Öresundståget – men inte kunnat hittas.

Han häktades i sin utevaro och efterlystes internationellt. Den 5 augusti i år greps 40-åringen på flygplatsen i Lissabon dit han flugit från Dakar i Senegal.

Mannen är svensk medborgare men kommer ursprungligen från Senegal. När hans pass kontrollerades visade det sig att han fanns på en europeisk arresteringsorder.

Häktad sedan i somras

Han överlämnades till Sverige någon vecka senare och har suttit häktad sedan dess.

Mannen nekade bestämt till åtalet om grov narkotikasmuggling och hävdade att han bara hade åkt över till Köpenhamn för att hjälpa sin kompis att ta hem en väska.

I plastpåsarna fanns nära 300 så kallade sväljkapslar med narkotika.
Foto: TULLVERKET
När en del av beslaget kontrollerades gav analysapparaten utslag för kokain.
Foto: TULLVERKET

Kompisen ska ha sagt att det var guld i väskan.

I rätten stöttade kumpanen 40-åringen och bekräftade att han hade lurat honom att väskan skulle innehålla guld. Men Malmö tingsrätt tror inte på honom.

Båda anses vara lika skyldiga

Rätten anser det tvärtom bevisat att männen ”agerat gemensamt och i samförstånd” och är lika skyldiga till den grova narkotikasmugglingen.

I domen slås det fast att 40-åringen ”varit väl insatt i vad som fanns i väskan och att (han) varit delaktig i smugglingen av densamma”.

Han får samma straff som kumpanen – fem år och tio månaders fängelse.