Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Två bröder skyldiga till mord: ”Brutalt våld”

Tre andra kända rättsfall från Danmark.
Här hittades 28-åringen mördad.
Foto: PELLE RINK / EPA / TT
Dansk polis har avfärdat rykten om att motivet till mordet skulle vara rasistiskt, och i stället bottna i en personlig konflikt.
Foto: PELLE RINK / EPA / TT

En 28-årig man hittades i somras brutalt mördad vid en grillplats på Bornholm.

Nu bedöms två bröder vara skyldiga till mordet. De döms till 14 års fängelse.

– De båda tilltalade har under ett längre tidsförlopp, inte under 20 minuter, utsatt offret för extremt kraftfullt, varierande och brutalt våld, säger rättens ordförande. 

Många har spekulerat kring huruvida mordet hade ett rasistiskt motiv. 

Den 22 juni lockades den 28-årige mannen till ett skogsområde av två bröder, 26 och 23 år gamla. Där misshandlades han så svårt att han avled.  

28-åringen hittades livlös vid en grillplats med omfattande synliga skador efter sparkar och slag med påkar och knytnävar. Han var stucken med kniv och hade brännmärken över stora delar av kroppen. 

De två bröderna, som var bekanta till 28-åringen, bedöms nu vara skyldiga till mordet. Det meddelade rätten i Rönne under tisdagsförmiddagen. Bröderna döms till 14 års fängelse. 

Rätten lägger, enligt Ekstrabladet, vikt vid att bröderna flera gånger under misshandeln av 28-åringen tog pauser, samtidigt som 28-åring låg medvetslös. När han vaknade till liv återupptog de misshandeln. 

De två bröderna, 26 och 23 år gamla, bedöms nu vara skyldiga till mordet.
Foto: Privat

Rasistmord?

Mordet bedöms vara planerat och utförts gemensamt. 

– De båda tilltalade har under ett längre tidsförlopp, inte under 20 minuter, utsatt offret för extremt kraftfullt, varierande och brutalt våld, säger rättens ordförande. 

Efter mordet började det i danska medier snart spekuleras om huruvida mordet var rasistiskt motiverat. Den mördade mannen hade ursprung i Tanzania. De misstänkta bröderna beskylldes för att ha högerextrema kopplingar, bland annat ska den ena brodern ha orden ”vit makt” samt en svastika tatuerade.

De misstänkta bröderna, som erkänner att de misshandlat 28-åringen men nekar till mord, har uppgett en annan anledning till att de lockade ut mannen till skogsområdet. 

De har under förhandlingarna uppgett att de hade fått information om att 28-åringen ska ha våldtagit brödernas mamma och uppgett att detta skulle vara den orsak som bröderna angett som grund till deras handlande.

TV: Fler nyheter

Karolin Hakims mamma om sista mötet: "Jag pussade och kramade henne" Visa beskrivning.