Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Åtalas för brand mot minkfarm – kopplas till nynazistisk grupp

Så rapporterade vi om branden i oktober 2019.
Den var efter branden den 30 oktober förra år som de två männen blev misstänkta. Då brann en byggnad på en minkfarm i Sölvesborgs kommun ner till grunden.
Foto: PEO MÖLLER / TOPNEWS
The Base i USA publicerar bilder på nätet om sina militärövningar bland annat denna. The Base i USA har utretts av amerikanska FBI.

Två unga män som åtalas för att ha anlagt en mordbrand på en minkfarm i Sölvesborg tillhör en våldsbejakande nynazistisk grupp kallad The Base, enligt åklagaren. 

De vill genom våld framtvinga en samhällskollaps. Gruppen har fått fäste i Sverige, enligt Säkerhetspolisen.

– Kopplingen framskymtar i det material som säkrats i datorer och telefoner, säger kammaråklagare Henrik Olin.

Den 30 oktober 2019 brann en byggnad på en minkfarm i Sölvesborgs kommun ner till grunden. Flera andra byggnader skadades. Inga minkar fanns i byggnaderna. Två män, 18 och 20 år, åtalas nu misstänkta för mordbrand. Männen har erkänt att de anlagt branden och att de gjort sig skyldiga till grov skadegörelse. De har även klippt sönder flera elkablar och punkterat däck på en släpvagn.

Branden har utretts av Säkerhetspolisen. Två löst sammansatta organisationer, The Base och The Green Brigade, har kartlagts av Säkerhetspolisen i samband med utredningen.

Nynazistisk propaganda

– De har inte någon traditionell organisationshierarki. Det här är organisationer som lever sina liv och radikaliseringsprocesser på nätet i stor utsträckning, säger kammaråklagare Henrik Olin vid åklagarkammaren för säkerhetsmål.

Den här bilden på medlemmar i amerikanska The Base har lämnats in av FBI till en domstol i USA som bevis i en utredning mot medlemmar i The Base.
Foto: FBI

Hur skulle du vilja beskriva The Base ? Den beskrivs som nynazistisk.

– Det finns helt klart ett nynazistiskt inslag. Det är en våldsbejakande högerextremistisk organisation. Det är den etikett jag skulle vilja använda. Deras uppfattning är att samhället håller på att störta samman men att det finns en skyldighet att bland annat med våld påskynda den samhällsomstörtningen för att sedan att bygga upp ett nytt samhälle eller något i den stilen, säger Håkan Olin.

Båda utpekas som sympatisörer

Att sätta eld på en minkfarm – är det en del av det arbetet?

– En term som nämns i utredningen är ecofascism, och där finns det också en ideologisk grund, låt vara något grumlig, att samhället på något sätt är skyldig till miljöbrott och djurhållningsproblem och att det finns en skyldighet för individen att med hjälp av våld agera mot det här, säger Håkan Olin.

Ni ser alltså sympatier för The Base och The Green Brigade hos de här två åtalade personerna?

– Ja, det stämmer, säger Henrik Olin.

The Base har sitt ursprung i USA. Säkerhetspolisen har i utredningen mot de två åtalade fått underlag och material från amerikanska FBI. The Base har publicerat bilder och material på internet som finns med i den svenska utredningen. I förundersökningen finns också uppgifter från polisen i Luxemburg där 18-åringen också utreds för brott.

Gruppen har enligt amerikansk och brittisk media funnits sedan 2018. The Base har väckt uppmärksamhet bland annat för den förespråkar våld, tränar sympatisörer i läger som beskrivs som hatläger och tränar med skjutvapen.

Amerikanen Rinaldo Nazzaro, 46, pekas ut som grundare och ledare. Han dök upp i olika sammanhang under namnen ”Norman Spear” och ”Roman Wolf” men blev av bland annat brittiska BBC avslöjad som grundare och ideologen bakom The Base. Han bodde tidigare i New York men ska enligt BBC sedan två år bo i Ryssland.

Säkerhetspolisen har tidigare varnat att den här typen av grupperingar fått fäste i Sverige. Säkerhetspolisens chefsanalytiker Ahn-Za Hagström ska vittna om detta i den kommande rättegången.

Rättegången mot de två männen hålls i Nacka tingsrätt. 

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.