Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre skjutningar på en vecka: ”Otäckt”

Under måndagen sköts en man i dagsljus i centrala Värnamo.Foto: Privat
Åsa Lindevärn.Foto: Privat
Carolin Persson, 36, bor i Värnamo med sina två barn. De satt i soffan när de hörde skottlossningen.Foto: Privat

På knappt en vecka har tre skottlossningar skett i Värnamo.

Senast på måndagen sköts en man vid en förskola och nu fruktar invånarna fler skjutningar.

– Nästa gång kan ett barn bli träffad, säger Birgitta Berntsson, som bor vid platsen där en man sköts.

I Värnamo har polisen mycket att hantera just nu. Under senaste veckan har tre stycken skottlossningar skett – och inga misstänkta har gripits än.

Första skottlossningen skedde i onsdags i centrala Värnamo. Några dagar senare, i lördags, avlossades flera skott mot en lägenhet i Rydaholm.

Vid 19-tiden på måndagen larmades polisen i Värnamo till en ny skottlossning i stadsdelen Rörstorp. En man skötts i dagsljuset i närheten av en förskola på Blåbärsvägen.

– Vi hörde tre skott och sen började någon skrika. Jag var hemma med mina barn, det här var otroligt obehagligt, säger Carolin Persson, som beskriver området som lugnt. 

Gärningsman på frifot

När polisen kom på plats låg en man på marken med skottskador. Enligt uppgifter är mannen kvar på sjukhus och vårdas men ska inte ha livshotande skador. 

Polisen har inlett en utredning om mordförsök och ingen person har hittills gripits.

– Att det sker tre skottlossningar på så kort tid är ovanligt, det är inte så här det ska se ut i Värnamo. Vi har nu satt extra resurser för att öka polisiär närvaro och öka tryggheten i kommunen, säger kommunpolisen Håkan Boberg.

Håkan Boberg kunde i nuläget inte berätta om vilka personer som står bakom de senaste skjutningarna.

– Vi har tidigare haft ärenden med kriminella individer och det var skottlossningar som inte vände sig mot allmänhet. Nu undersöker vi om de senaste skottlossningarna har kopplingar till varandra, säger Håkan Boberg.

”Ett barn kan bli träffad”

Åsa Lindevärn bor i närheten av där skottlossningen skedde.

– Det skedde precis utanför mig, några meter ifrån min lägenhet, jag satt på min säng och tittade på mobilen när jag plötsligt hörde tre skott, säger hon.

Först trodde Åsa att det rörde sig om smällar då det brukar vara lyhört i området, berättar hon. Det var senare hon fick reda på vad som hade hänt.

– Det är väldigt otäckt, man är livrädd nu på att det ska hända igen, säger hon.

Birgitta Bengtsson som också bor i fastigheten vid skottlossningen är orolig för barnen som går på förskolan där senaste skjutningen skedde.

– Det känns inte alls bra, det är så många barn som springer och lekar i området, nästa gång kan det gå riktigt fel och ett barn kan bli träffad.

 Våldsvåg skakade småstadsidyllen Värnamo

Även 2019 var det oroligt i Värnamo – se KvP-reportaget