Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tre bomber inom loppet av ett dygn: ”Inte förvånad”

För andra natten i rad har Malmö skakats av explosioner – här är en sammanfattning.
Porten till flerfamiljshuset på Drottningtorget fick svåra skador.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Inom loppet av ett dygn har tre detonationer inträffat i Malmö. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nu ryter oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M) i Malmö ifrån. Foto: JENS CHRISTIAN
Polisen på plats efter detonationen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Inom loppet av ett dygn har tre våldsamma explosioner skakat Malmö.

Ingen människa är skadad men den materiella förödelsen är stor.

– Det är fruktansvärt men jag är inte förvånad. De kriminella håller Malmö och Sverige i ett hårt grepp just nu, säger oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar (M) i Malmö.

Bombvågen inleddes strax före klockan två natten mot fredag när något detonerade i anslutning till en fastighet i det barnrika bostadsområdet Sofielund. Inga människor skadades men fasaden och en bil i närheten fick omfattande skador.

I anslutning till platsen greps tre personer, de anhölls senare.

Sent på lördagskvällen small det igen. Vid 22.20-tiden exploderade en sprängladdning i anslutning till en port på Drottningtorget. Flera fönster krossades, ett stort område spärrades av och människor uppmanades av polisen att hålla sig inomhus.

LÄS MER: Flera gripna efter sprängningar 

Ytterligare några timmar senare, kvart över tre på lördagsmorgonen, ekade det igen över delar av Malmö när en ny detonation skedde vid ett flerfamiljshus på Agnesfridsvägen på Almgården.

Sprängningen på Almgården orsakade stor förödelse.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Inga människor kom till fysisk skada men det är en omfattande materiell förödelse.

Även i anslutning till den här explosionen kunde polisen gripa tre personer. 

I Malmö växer oron och ilskan efter bombvågen. Människor ifrågasätter sina val att bo i staden.

Helena Fröjdh-Törnqvist, 56, specialpedagog. ”Vi flyttade till Malmö för fem år sedan men nu funderar jag på om vi ska bo kvar. Jag bor runt hörnet (från Drottningtorget) och när våldet kryper så nära en börjar man undra. Tidigare hände detta bara i ytterområden. Man vill hoppas att polisen harkoll men när det händer så mycket så ofta kan man undra om de har det”, säger hon.Foto: Fritz Schibli
Anders Dymling, 55, stödassistent:" Jag hörde smällen på Drottningtorget, det var en rejäl smäll. Det otäcka är att det finns en vardagskänsla när det smäller så nära en. En trött uppgivenhet och man blir lite förvånad över sin egen reaktion. Man går inte och kollar ut genom fönstret utan väntar tills man hör sirenerna. Då har det blivit en vardag”.Foto: Fritz Schibli
Penny Baaz, 62, sjuksköterska: "Vi kom precis förbi när det small och hörde en jäkla bang. Sen kom poliser och räddningstjänsten. Det är fruktansvärt obehagligt, jag har inte varit rädd innan men nu kommer det för nära”.Foto: Fritz Schibli

”Framtidens mördare och sprängare”

Moderata oppositionsrådet Torbjörn Tegnhammar är kritisk till samhällsutvecklingen.

– De kriminella är så många, så välutrustade och välorganiserade att de har Malmö och Sverige i ett stenhårt grepp. Jag är inte alls förvånad över hur det har blivit, säger han,

Han anser att det, trots satsningar, är för få poliser och att de poliser som finns inte har rätt verktyg.

– De har ju inga befogenheter för att utmana den grova brottsligheten. I det förebyggande arbetet görs ju knappt någonting, Malmö är fullt av småkriminella slynglar som allt för ofta kommer undan med småbrott. Om samhället inte markerar kraftfullt ökar risken för att de här slynglarna blir framtidens mördare och sprängare, säger han.

Torbjörn Tegnhammar (M) är upprörd över utvecklingen i Malmö. ”Staden är full av småkriminella slynglar, samhället måste markera mot dem”.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Torbjörn Tegnhammar kritiserar såväl regeringen som leds av statsminister Stefan Löfven (S) som Malmös politiska ledning under kommunstyrelsens ordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).

– Dagens Sverige och Malmö är inte ens nära att komma tillrätta med kriminaliteten, tyvärr kommer det att bli värre innan det blir bättre.

– Det är så otydligt vem som bär ansvar i dag, säger han.

Torbjörn Tegnhammar kritiserar såväl regeringen som Malmös politiska ledning.

Katrin Stjernfeldt Jammeh:

– Vi är förbannade allihop. Det är hemskt det som händer. Sprängningarna är hänsynslösa. Jag förstår att man känner oro och rädsla, det går knappt att sätta ord på det, säger hon.

Explosionerna är inte ett Malmöproblem

Hon säger vidare att sprängningarna inte är ett lokalt avgränsat problem för Malmö. Flera kommuner har drabbats av våldsamma sprängningar den senaste tiden.

Katrin Stjernfeldt Jammeh (S).Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Huruvida det finns något samband mellan detonationerna vill polisen inte kommentera. Däremot har myndigheten tillsatt en kommission som ska arbeta mot sprängningarna. Syftet: att hitta både dem som tillverkar sprängladdningarna och de som placerar ut laddningarna.

– Givetvis handlar det om att hitta bombmakarna och begränsa sprängningarna. Sannolikt har man bombmakare som sitter och gör bomberna, och sedan har man utförare som inte alltid är kända för polisen sedan tidigare, sa polismästaren Stefan Sintéus på fredagen.

I det arbetet hoppas polisen kunna utreda vilka av explosionerna som har ett samband och även kunna klarlägga vad som hände vid detonationerna.

– Detta visar att polisen tar detta på stort allvar. Man jobbar inte i stuprör utan samarbetar på ett annat sätt över gränserna. Och vid två av detonationerna har man också gripit folk, säger Katrin Stjernfeldt Jammeh .

Som företrädare för Malmö har Katrin Stjernfeldt Jammeh under en längre tid legat på regeringen för att få till lagändringar för att komma tillrätta med den grova kriminaliteten.

Skärpta straff

Polisen har tidigare efterlyst skärpta straff för den som innehar och eller hanterar sprängämnen. Samma önskemål har det politiska styret i Malmö.

– Nu upplever jag att vi faktiskt har en situation där man lyssnar på oss, och andra kommuner.

Torbjörn Tegnhammar riktar kritik mot både ledningen för Malmö och regeringen.

– Så länge vi har mord och sprängnigna och annan grov kriminalitet har samhället inte lyckats. Men det stora problemet är att vi haft lagstiftare som gjort det här till ett lokalt problem. 

– Sen kan jag tycka att det är mer politisk samsyn som krävs än politiskt käbbel. Det är ovärdigt att hålla på med sådana uttryck i en sådan här situation.

Fredrik Florenius, 43, ombudsman: "Det känns obehagligt och det kryper närmare. Jag vet att jag inte är en måltavla men en sprängning kan skada mig om jag passerar med mitt barn på promenad. Vi hade tänkt flytta från Malmö på längre sikt men med tanke på det som händer så har vi blivit mer aktiva med våra flyttplaner att flytta utanför stan”.Foto: Fritz Schibli
Anders Jessen, 31, jurist: "Det var ett stort brak, som en kanon. Jag tittade ut och hörde sirener. Man blir chockad, jag flyttade hit från Köpenhamn nyligen och visste att Malmö hade sina problem men inte att det var så här illa. Vi valde denna del av Malmö för att vi trodde det var lugnt här. Vi kommer att stanna trots allt som händer. Man får inte låta sig skrämmas även om det är hemskt för de boende i huset som drabbades av explosionen”.Foto: Fritz Schibli

Sprängningarna i Malmö kommenteras även av Jonas Sjöstedt (V). I en intervju med Expressen TV säger han att det inte är något tvivel om att polisen ska ha de resurser som krävs för att stoppa nyrekryteringen till kriminella gäng, men efterlyser också insatser från skola och socialtjänst.

– Det är helt nödvändigt att vi vinner detta, de får inte sätta skräck i stadsdelar som de gör i dag, säger han.

Så vill Jonas Sjöstedt stoppa våldet

Vänsterpartiets partiledare kommenterar den senaste tidens sprängningar.
Appen.