Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Tränare använde skrotbil för att gömma kokain

Tre olika faser av frihetsberövande.
i juli förra året filmades 30-åringen när han hämtade en påse ur en bil. I höger hand håller han sin guldfärgade Iphone.Foto: Tullverket
Inne i 30-åringens lägenhet hittade tullkriminalarna kontanter för mer än 1 miljon kronor i olika valörer och valutor.Foto: Tullverket

En 30-årig man med bakgrund som elitidrottsman misstänks ligga bakom en omfattande handel med kokain i Malmö. Han använde en parkerad bil för att gömma narkotikan. Men togs på bar gärning av tullens spanare.

Tillsammans med kokainbeslaget var allt som togs i beslag värt över 2 miljoner kronor.

På fredagen åtalades 30-åringen som misstänkt för grovt narkotikabrott i Malmö tingsrätt. Åtalet är en resultatet av spaningar som Tullverket inledde mot 30-åringen i juni förra året. Han är en reslig och vältränad person och därför lätt att känna igen.  Han fotograferades tillsammans med kvinnor men också andra män på flera platser i Malmö. Spanarna har stått gömda i lägenheter och på gator när de filmat honom.

30-åringen presenterade sig som tidigare elitidrottsman från Balkan men med planer på att bosätta sig i Skåne för att arbeta som tränare. När tullkriminalen senare undersökte hans mobiltelefon hittade man bilder som tyder på att bekvämt liv med fina middagar och besök i lyxbutiker som till exempel exklusiva Louis Vuitton och Hugo Boss.

Här i den parkerade och avställda bilen förvarade 30-åringen cirka 1 kilo kokain. Foto: Tullverket

Den 3 juli såg spanarna hur 30-åringen lämnade sin lägenhet som han hyrt i andra hand och gick till en parkeringsplats. Där öppnade han en avställd och snart 20 år gammal röd skrotbil, han tog ut något, låste bilen och försvann i en taxi.

Greps på bar gärning

Spanarna gick in i bilen och gjorde vad som kallas dold husrannsakan. I bilen fanns två paket med kokain, sammanlagt lite mer än 1 kilo som är värt minst 900 000 kronor och kanske 1 miljon kronor, enligt Tullverket. Paketen byttes ut och sedan fortsatte spaningarna. På kvällen samma dag gick 30-åringen till bilen och tog ut paketen. Då greps han.

Inne i lägenheten som han hyrt och renoverat fann tullkriminalen sedelbuntar gömda i garderober och i jackor. Sedlarna var i olika valörer och valutor men tillsammans blev det mer än 1 miljon kronor.

Där fanns också en Rolexklocka. Lägenhetens egentliga hyresgästs möbler hade bytts ut mot nya som köpts in på Ikea. I vardagsrummet stod en ny tv från Samsung på 50 tum.

Skyller på andra

När 30-åringen förhördes avsvor han sig all kännedom om köpts in till lägenheten. Allt hade köpts av en namngiven vän till honom som inte gått att identifiera. 30-åringen utmålade sig som offer för utpressare och tvingad av andra att vistas i lägenheten och att vara mellanhand.

Inget som fanns där tillhörde egentligen honom, påstår 30-åringen. Bilderna i hans mobiltelefon som tydde på ett bekvämt liv och gott om pengar avspeglade snarare hans bekants generositet mot honom än att han själv bekostat sitt lyxliv. 

Men andra personer som hörts i utredningen berättar en något annorlunda historia. En man har berättat hur 30-åringen slängde ut sin hyresvärds möbler och ersatte med nya. Vittnen har också sett honom åka i bilen där knarket förvarades. Deras uppgifter ger en annan bild än den han gett tullens utredare.

Satsade på fel match

30-åringen påstår också att han har en stor spelskuld i sitt hemland, och att den förde honom till Sverige.

– Jag fick veta av en kille att det fanns en säker match som jag kunde satsa pengar på. Det var personen som berättade om matchen som även berättade vart jag kunde vända mig för att låna pengar. Sen satsade jag alla pengarna på matchen, men sen gick det inte som de sa, säger han i ett förhör.

Följden blev att han fick en skuld på cirka 530 000 kronor räknat i dagens penningvärde. För att betala av skulden ska han ha tvingats att arbeta av den i Sverige.