Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Tradera för droger” ska prövas i hovrätten

Mannen från Lund pekades ut som ansvarig.
Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Mannen från Lund pekades ut som ansvarig.
Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Tingsrätten friade den 28-årige man från Lund som pekades ut som ansvarig för droghandelsplatsen Flugsvamp 2.0 på det så kallade darknet. 

Åklagarna överklagar nu domen.

På droghandelsplatsen bedrev 17 000 kunder och 600 försäljare handel med narkotika som om det var vilken nätmarknadsplats som helst. 

Åklagaren Annika Wennerström liknade det vid ett ”Tradera för droger”.

En 28-årig man åtalades i februari i år för synnerligen grovt narkotikabrott och anklagades för att vara den som administrerade sajten, som enligt åklagaren möjliggjort 320 000 knarkaffärer och omsatt nära 378 miljoner kronor. Det var det första åtalet mot en misstänkt administratör för en narkotikahandelsplats i Sverige.

Men Stockholms tingsrätt valde att fria 28-åringen. Detta trots att man ansåg att det stod klart att han hade haft någon typ av koppling till administrationen av droghandelsplatsen. Rätten konstaterade att utredningen hade luckor och att bevisningen inte var tillräckligt robust för att kunna säga att mannen var administratör och ansvarig för sajten.

Åklagarna överklagar domen, eftersom de anser att tingsrätten har gjort en felaktig bevisvärdering i den del som handlar om mannens roll som administratör. De menar att det är ställt bortom varje rimligt tvivel att 28-åringen i hög grad var involverad i marknadsplatsens start, drift och hanterade de bitcoins som förvarades där.

Även 28-åringen överklagar tingsrättens dom. 

Han yrkar på att den del av åtalet som avser grovt narkotikabrott, som tingsrätten fällde honom för ska ogillas.