Tolvåring rånades av gäng – tvingades att ta av skorna

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Kalmar tingsrätt
Foto: JENS CHRISTIAN

Tre unga killar omringade en tolvårig pojke och tvingade honom att ta av sina skor, enligt misstankarna. 

Sedan fotograferades pojkens ID-kort och han hotades att inte gå till polisen.

Nu har tre killar – 16, 16 och 17 år gamla – åtalats för rån. 

Den 24 oktober i fjol befann sig en tolvårig pojke tillsammans med en vän i centrala Kalmar.

De stod och väntade på bussen hem och mötte då ett gäng unga killar som de började prata med. Killarna – 16, 16 och 17 år gamla – fick då pojkarna att följa med dem till stadsbiblioteket i Kalmar där pojkarna tvingades ner på marken.

– Sen så sa de att vi skulle sätta oss ner, sen så frågar han vilken storlek jag hade på mina skor, sen så sa han att jag skulle ta av mig skorna och då gjorde jag det, säger pojken i polisförhör.

Vågade knappt anmäla

Killarna stal pojkens skor så att han endast hade strumpor på sig. En av ungdomarna tog sedan upp sin mobiltelefon och fotograferade pojkens ID-kort och hotade honom att inte gå till polisen.

Pojken lämnade gänget och gick till en väktare på centralstationen i Kalmar och berättade vad som hänt. Väktaren ringde i sin tur till polisen som larmades ut till platsen. 

När polisen skulle skriva en anmälan frågade pojken om hans namn och personnummer skulle finnas med. När polisen svarade ja blev pojken livrädd och vågade knappt anmäla.  

En av 16-åringarna har nu åtalats för rån.
Foto: POLISEN

Nekar till brott

Polisen kunde senare gripa de tre unga killarna som då misstänktes för rån. Han som fotograferade pojkens ID-kort misstänktes också för övergrepp i rättssak. 

I förhör har samtliga nekat till brott men en av killarna menar att han blivit tvingad till att erkänna brottet av några bekanta.

16-åringen vill berätta för polisen att han inte har med rånet att göra. Två killar tog med 16-åringen och sa till honom att han skulle erkänna rånet och då få 1 000 kronor”, skriver polisen om förhör med 16-åringen.

Nu har de tre unga killarna åtalats för rån och en av dem åtalas även för övergrepp i rättssak. 

SE FLER NYHETER: Explosion i Malmö – person införd till sjukhus

En detonation inträffade på Lindängen i Malmö