Tjuven som dömts för brott 317 gånger

Dessa brott anmäldes mest i södra Sverige under förra året.
Den äldre kvinnan skulle gå in i en hiss. Då hölls hon fast av 34-åringen som sökte igenom hennes fickor. Han fick inte tag i hennes plånbok. Hon hade den i bakfickan.
Foto: Polisen
Med err stulet bakkort köpte 34-åringen en stor mängd snus och två limpor cigaretter,
Foto: Polisen
Här har 34-åringen precis gått ut från Malmö Centralstation med en stulen väska.
Foto: Polisen

Han var 17 år första gången. I dag är han 34 år gammal. År efter år har han dömts. Han är tjuven som inte slutar begå brott. 34-åringen söker oftast sina offer bland äldre.

– Jag livnär mig på butiksstölder, erkände han nyligen i ett förhör.

Han har dömts för sammanlagt 317 brott. Nu åtalas 34-åringen på nytt.

Men han drar sig inte för att enbart lura och stjäla från äldre. En man från Karlskrona som han lärt känna under en fängelsevistelse kom till Malmö i hopp om att köpa 200 gram heroin lite billigare och sökte upp 34-åringen.

– Jag såg min möjlighet att fjäska och spela teater för att få honom till Malmö. Jag lockade honom med billiga knarkpriser för att kunna lura honom. När han kom till Malmö så fick han fingret, berättade 34-åringen under ett polisförhör.

Mannen från Karlskrona blev av med 50 000 kronor som han gav till 34-åringen för att köpa heroin. Istället tog 34-åringen pengarna och smet sin väg, enligt vad han själv berättat för en polis. För det brottet har han inte åtalats eftersom bevisning saknas.

Letar offer i butiker

I det här fallet var det en kriminell som lurade en annan. Mer vanligt i 34-åringens liv är att han ger sig på äldre som till exempel den 87-åriga kvinna som förra året besökte en ICA-affär i Malmö. 

Det är bland annat på sådana platser som 34-åringen begår brott, enligt honom själv.

I sin handväska hade den 87-åriga kvinnan en klocka, en scarf och en plånbok med kontanter, körkort och busskort. Hon hade handväskan i en kundvagn. I ett obevakat ögonblick ser man på en övervakningsfilm hur 34-åringen tar handväskan och sedan lämnar affären.

Övervakningsfilmer som denna cirkulerar ofta inom polisen för att en okänd misstänkt ska kunna identifieras. När det gäller 34-åringen tar det sällan lång tid. Erfarna spanare och poliser i Malmö tvekar sällan när en bild på honom dyker upp.

”Väldigt brottsaktiv”

Så här skrev en polisman efter att ha sett en bild från en övervakningsfilm från Malmö centralstation när en kvinna blev bestulen på en väska. Han kände igen 34-åringen med en gång.

”Det är en person som man omedelbart stoppar och kontrollerar om man ser honom. Detta då han alltid bedöms som väldigt brottsaktiv då han inte är frihetsberövad.”

Här är 34-åringen på väg in i en ICA-butik i Malmö. En stund senare syns han på en övervakningsfilm ta en handväska från en 87-årig kvinna.
Foto: Polisen

Ytterligare en polisman, en av Malmös mest erfarne spanare, kände igen 34-åringen.

Samma sak upprepades efter att en 84-årig kvinna stötte på 34-åringen när hon gick in i entrén till huset där hon bor. När hon skulle trycka på våningsknappen tog mannen hennes hand och höll fast den så hon inte kom loss. Med sin andra arm sökte han igenom hennes fickor men hittade inget. När kvinnan skrek på hjälp försvann han.

Återigen blev 34-åringen igenkänd från övervakningsbilder av en polisman.

Identifieras gång på gång

I april förra året dök det upp nya bilder från övervakningskameror. Återigen blev 34-åringen igenkänd. Den här gången stal han en väska av en kvinna med föremål värda cirka 16 000 kronor.

Samma sak gjorde han i september på samma plats, han stal en väska av en annan kvinna. I den fanns värden för cirka 10 000 kronor.

På nytt blev han identifierad.

En som inte kände igen 34-åringen är den något äldre man bosatt utanför Lund i ett mindre samhälle. I maj förra året varnade en granne honom att han sett en man gå in i hans villa.

Sprang med bar överkropp

När villaägaren gick in i sitt hem upptäckte han en för honom helt okänd man på andra våningen.

– Han sa att han sökte jobb, berättar villaägaren för Kvällsposten.

Blev du rädd?

– Nej, jag blev mest arg, säger villaägaren.

Mötet slutade ganska odramatiskt. Villaägaren tog ett fast tag i mannens tröja och höll hårt i den. Mannen krängde och fick av sig inte bara en tröja utan två tröjor och sprang med bar överkropp ut ur huset och bort från villaområdet.

– Polisen tyckte att det var bra att jag fick tag i tröjorna, säger villaägaren.

På en av tröjorna fanns DNA som pekade ut 34-åringen.

– Vi har blivit mer försiktiga efter det här och vi grannar har börjat prata om att ha Grannsamverkan, säger villaägaren.

Dömd för 317 brott

34-åringen är efter att ha blivit dömd för sammanlagt 317 brott sedan 2002 väl bekant med polisens rutiner. Han har också skaffat sig ett liv helt vid sidan av samhället. Han har sedan många år saknat körkort men det hindrar honom inte från att köra bil, och att skaffa bilar. För sådana som honom finns en speciell sorts bilar, målvaktsbilar som står på personer som mot ersättning tar på sig att stå som ägare till bilar som andra använder.

34-åringen berättar i ett förhör att en sådan bil kan kosta 2 000 till 3 000 kronor att skaffa.

– Målvaktsbilar kan man bli av med när man stoppas av polis eller så, säger han till en polisman.

Han har inte oväntat ett stort antal domar för just olovlig körning. 

Dagen före julafton åtalades han av en åklagare för ytterligare två fall av grov olovlig körning samt för stöld av rakblad till ett värde av 1 459 kronor samt häleri. På fredagen åtalades han av en annan åklagare för två fall av försök till grov stöld, fem fall av grov stöld, sex bedrägerier med stulet kontokort.

34-åringen sitter häktad sedan den 8 november.

LÄS MER: För dig med premium – allt det senaste inom:
Reportage & Granskning
Brott i Sverige