Tillslag mot kriminell släkt – låtsades vara poliser

Polisens insatsstyrka deltog vid ett av tillslagen i Malmö.
Foto: Fritz Schibli
Flera av de som anhållits är kända av polisen sedan tidigare.
Foto: Fritz Schibli

Sju personer greps tidigt i förmiddags när polisen slog till på flera adresser i bland annat Malmö, Osby och Glimåkra. Vid ett av tillslagen gick polisens insatsstyrka in på en adress i Malmö.

Flera av de misstänkta är släkt med varandra och har tidigare begått brott tillsammans, enligt uppgift till Kvällsposten.

Nu misstänks de ha utgett sig för att bland annat vara poliser och ha lurat ett stort antal äldre personer 20 miljoner kronor.

Fyra personer ska enligt ett pressmeddelande från bedrägerisektionen i region Syd ha anhållits som misstänkta för grovt bedrägeri. Offren har varit äldre personer bosatta på flera orter i södra Sverige samt i Göteborg.

Flera av de misstänkta är släkt med varandra, enligt uppgift. Åtminstone en av dem dömdes så sent som i våras för en lång rad brott. 

Cirka 900 anmälningar

Petra Stenkula, polismästare och chef för regionala utredningsenheten i region Syd skriver på Twitter att det handlar om sammanlagt 900 anmälningar. Brottsvinsterna ska uppgå till cirka 20 miljoner kronor.

Genom att ljuga och låtsas vara poliser eller anställda på banker misstänks nätverket ha lurat ett stort antal äldre personer att lämna ifrån sig värdeföremål och pengar för mångmiljonbelopp.

– I den här utredningen gäller misstankarna att man uppträtt som falska poliser och förmått de drabbade att lämna ifrån sig bankkort med pinkod och värdeföremål vid hembesök av falska poliser, uppger Pontus Krüger vid polisens bedrägerisektion i region Syd i ett pressmeddelande.