Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Teorin: Karolin, 31, sköts – för att 57 miljoner saknas

Vännerna om mördade Karolin, 31: ”Mycket omtyckt och oerhört skötsam”.
26-årige Mwaka ”Rossi” Kalula hade varit på bio med sin flickvän. När paret steg ur sin bil utanför lägenheten vid 23.45 väntade någon på dem. Kalula såg den maskerade personen i skuggorna innan skotten kom.Foto: Polisen

Tio svenskar är dömda för jätterånet i Danmark 2008 då 62 miljoner danska kronor försvann.

En elfte utpekad – Mwaka ”Rossi” Kalula – mördades inför sin flickvän på öppen gata i Malmö två månader efter rånet.

I veckan har mördare slagit till mot ännu en av rånarna – och skjutit ihjäl hans flickvän, Karolin Hakim, mitt i Malmö.

– Vad jag förstår är det en stor summa pengar som fortfarande saknas, det skulle kunna vara en grund, säger kommissarie Bo Lundqvist vid polisen.

26-årige Mwaka ”Rossi” Kalula hade varit på bio med sin flickvän. När paret steg ur sin bil utanför lägenheten vid 23.45 väntade någon på dem. Kalula såg den maskerade personen i skuggorna innan skotten kom.

– Vänta, vänta, ropade han och skyddade sig med händerna.

Sen kom skotten. Först två, sen en kort paus, sen tre till. 26-åringen föll ihop, kraftigt blödande från bröstet, inför sin flickvän samtidigt som mördaren försvann från platsen.

Efter två timmars intensivvård dödförklarades Mwaka Kalula på sjukhuset.

När 26-åringen mördades hade polisen nyligen fått upp ögonen för honom, som misstänkt till det stora rånet i danska Bröndby två månader tidigare. 62 miljoner danska kronor försvann vid rånet som utfördes av flera svenskar och danskar.

26-åringen föll ihop, kraftigt blödande från bröstet, inför sin flickvän samtidigt som mördaren försvann från platsen. Efter två timmars intensivvård dödförklarades Mwaka Kalula på sjukhuset.Foto: SIMEON OGéN / SIMEON OGéN

Uppgifter: Mwaka Kalula hade börjat prata om rånet

Enligt uppgifter till Kvällsposten hade 26-åringen börjat prata ”vitt och brett” om rånet. Därför mördades han, enligt uppgift.

– Han var misstänkt, men vi hann inte höra honom innan han blev skjuten, sa danska åklagaren Kim Christiansen då.

I boken ”Maffiakrig” från 2011, skriven av Sydsvenskan-journalisterna Tobias Barkman och Joakim Palmkvist, berättar en ”tung spelare” i Malmös kriminella kretsar att Kalula börjat ”prata bredvid mun”. Personen säger:

– Mördaren väntade ju på platsen. Han visste att Rossi skulle komma dit, till just den lägenheten vid den tidpunkten. Det var inte Malmöskytten eller någon som skjuter på måfå. Vem tror du visste vart Rossi skulle just då? Hans kompisar!

Mordet på Östra Kristinelundsvägen är fortfarande olöst och finns med på polisens lista över så kallade kalla fall.

I veckan mördades en annan person i samma område – flickvännen till en man som är dömd för Bröndbyrånet.

I fallet i Malmö den 26 augusti väntade mördarna på den dömde rånaren, hans flickvän och spädbarn, utanför deras lägenhet, enligt Kvällspostens uppgifter.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Polisen: Rånet kan vara en grund för mordet

Rånet i Danmark 2008 utfördes av åtminstone tre olika grupper: En dansk, en från Stockholm och en från Malmö. Både Mwaka Kalula och mannen vars flickvän mördats tillhörde Malmögruppen, enligt polisen.

I fallet i Malmö den 26 augusti i år väntade mördarna på den dömde rånaren, hans flickvän, Karolin Hakim, och spädbarn, utanför deras lägenhet, enligt Kvällspostens uppgifter. Pappan upptäckte mördarna och sprang med barnet i famnen samtidigt som skott avlossades mot honom. Pappan snubblade och tappade spädbarnet, då plockade mamman upp bebisen. Sekunder senare sköts hon ihjäl med barnet i famnen.

Polisen misstänker att åtminstone tre personer utförde mordet. Två av dem ska ha stått och väntat vid porten. Den tredje – en 19-årig man – sitter häktad misstänkt för medhjälp till mord.

En av polisens teorier är att veckans mord kan kopplas till rånet i Danmark. Fortfarande saknas runt 57 miljoner kronor av bytet.

– Det vi vet är de omständigheterna, att detta är ytterligare en person som är inblandad i rånet. Därmed finns det en anledning att se om det skulle kunna vara en grund. Vad jag förstår är det en stor summa pengar som fortfarande saknas, det skulle kunna vara en grund, säger kommissarie Bo Lundqvist, chef för polisens kalla fall-grupp i polisregion Syd.

– Vi kan konstatera faktum att det är ytterligare en person. Det kan vara fler som är bragda om livet, som har ingått i den konstellationen som begått rånet. Sen är det ju så att personer i den miljön är sådana som, rent statistiskt, kommer att dö i förtid, en våldsam död.

En av polisens teorier är att veckans mord kan kopplas till rånet i Danmark. Fortfarande saknas runt 57 miljoner kronor av bytet.Foto: Polisen/”Kuppet” av Line Holm Nielsen
”Vad jag förstår är det en stor summa pengar som fortfarande saknas, det skulle kunna vara en grund”, säger kommissarie Bo Lundqvist, chef för polisens kalla fall-grupp i polisregion Syd.Foto: Polisen/”Kuppet” av Line Holm Nielsen

Rånet i Bröndby – så gick det till

Tidigt på morgonen den 10 augusti 2008. Med en grävmaskin raserades väggen in till värdedepån i Bröndby utanför Köpenhamn. De maskerade rånarna, danskar och svenskar, var beväpnade med automatvapen när de trängde sig in i lokalen som tillhör Dansk Værdihåndtering.

Maskerade med rånarhuvor och beväpnade med AK47:or hotade rånarna personalen som flydde in i ett annat rum och låste dörren. Sen fyllde rånarna stora väskor med sedelbuntar.

Samtidigt hade fotanglar strötts ut över vägarna runtomkring, och elva sopbilar ställts ut och tänts på för att blockera polisens framfart. En av de som körde sopbil var Mwake Kalula, enligt ”Maffiakrig”.

En väktare från G4S lyckades komma fram till värdedepån när rånarna fortfarande höll på i lokalerna – då riktades en pistol mot väktaren, enligt danska TV2.

Rånarna ställde ut elva sopbilar som de tände eld på, för att stoppa polisen.Foto: MOGENS FLINDT / SCANPIX DENMARK SCANPIX SWEDEN
Även fotanglar användes för att stoppa polisen – och andra som skulle kunna ta sig till rånplatsen.Foto: Polisen/Kuppet av Line Holm Nielsen
Rånarna var beväpnade med automatvapen när de slog till.Foto: Polisen/”Kuppet” av Line Holm Nielsen
En väktare som kom fram till rånet när det begicks ska ha fått en pistol riktad mot sig.Foto: Polisen/”Kuppet” av Line Holm Nielsen
Rånarhuva, hittad efter kuppen i Bröndby.Foto: Polisen/”Kuppet” av Line Holm Nielsen

Hotet mot pappan: Han kommer skjuta dig

62 miljoner danska kronor stals vid rånet – polisen lyckades hitta fem miljoner av bytet. Fortfarande saknas alltså den absoluta majoriteten.

Efter tillslaget splittrades rånarna och bytet. Delar av pengarna kördes till Sverige via Öresundsbron. I Lise Holm Nielsens bok ”Kuppet”, som handlar om jätterånet i Bröndby, framkommer uppgifter om att mannen vars flickvän nu mördats i Malmö var missnöjd med sin del.

I boken hänvisas till en chattkonversation där mannen säger sig vilja prata med en annan man om det. Svaret han fick:

”Han kommer till at skyde dig” – han kommer att skjuta dig.

20 personer beräknas ha legat bakom rånet. 15 har dömts. Tio av dem är svenskar.

Fem av dem tillhörde en grupp från Stockholm, resten en grupp från Malmö. De fick mellan sju och åtta års fängelse.

Efter det danska rånet har ingen av de dömda svenskarna dömts för någon grövre brottslighet. Hastighetsöverträdelser, snatteri, ringa narkotikabrott, våldsamt motstånd, olovlig körning, narkotikasmuggling är det grövsta.

En av männen, dömd till åtta års fängelse för rånet, sitter just nu häktad misstänkt för två fall av grovt narkotikabrott och ett fall av grovt vapenbrott. Men där har dom inte fallit.

MALMÖ-GRUPPEN

MALMÖGRUPPEN

Man, född 1989

Tillhörde gruppen från Malmö. Fick sju års fängelse för rånet. Åtalades 2016 för försök till stöld.

Man, född 1984

Tillhörde gruppen från Malmö. Fick åtta års fängelse för rånet. Åtalades 2017 för ringa narkotikabrott och våldsamt motstånd. Har fått strafföreläggande för olovlig körning.

Man, född 1985

Tillhörde gruppen från Malmö. Dömdes till sju års fängelse för rånet. Dömdes 2015 till skyddstillsyn för narkotikasmuggling.

Man, född 1985

Tillhörde gruppen från Malmö. Dömdes till sju års fängelse för rånet. Har till i sommar suttit frihetsberövad misstänkt för grovt häleri, nu har utredningen lagts ner. Har fått böter för hastighetsöverträdelser och för att ha kört bil utan körkort.

Mwaka ”Rossi” Kalula, född 1985

Tillhörde gruppen från Malmö, enligt polisen. Misstänktes för rånet i Danmark men hann aldrig förhöras. Sköts ihjäl den 6 oktober 2008.

Pojkvän till mördade kvinnan, född 1984

Tillhörde gruppen från Malmö. Dömdes till åtta års fängelse för rånet. Dömdes 2016 för ringa narkotikabrott och rattfylleri. Dömdes 2018 för olovlig körning.

STOCKHOLMSGRUPPEN

Man, född 1972

Tillhörde gruppen från Stockholm. Dömdes till tio års fängelse för rånet. Har inte dömts för brott sen dess.

Man, född 1973

Tillhörde gruppen från Stockholm. Dömdes till åtta års fängelse för rånet. Har åtalats och fått strafföreläggande för trafikbrott. Dömdes 2018 till böter för rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Man, född 1972

Tillhörde gruppen från Stockholm. Dömdes till sju års fängelse för rånet. Dömdes 2018 för stöld. Har också fått strafföreläggande för snatteri.

Man, född 1982

Tillhörde gruppen från Stockholm. Dömdes till sju års fängelse för rånet. Dömdes 2018 för rattfylleri.

Man, född 1980

Tillhörde gruppen från Stockholm. Dömdes till åtta års fängelse för rånet. Sitter just nu häktad misstänkt för två fall av grovt narkotikabrott och ett fall av grovt vapenbrott.

DANMARKSGRUPPEN

Man, född 1970. Dömdes till tio års fängelse för rånet.

Man, född 1967. Dömdes till ett straff utan tidsbestämning på en psykiatrisk avdelning för rånet.

Man, född 1977. Dömdes till tio års fängelse för häleri.

Man, född 1978. Dömdes till åtta åts fängelse för rånet.

Man, född 1979. Dömd till åtta års fängelse för rånet.

 

Källa: ”Kuppet” av Lise Holm Nielsen.