Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mångmiljonsvindlerskan kollapsade – till sjukhus

Brittas nya liv – efter miljonsvindeln.
Britta Nielsen flydde till Sydafrika, där hon greps.Foto: THEMBA HADEBE / AP TT NYHETSBYRÅN
Nu pågår rättegången i Danmark. Foto: THEMBA HADEBE / AP TT NYHETSBYRÅN

Britta Nielsen, 65, står åtalad för att ha lurat den danska staten på cirka 170 miljoner. 

Under den första rättegångsdagen erkände hon brott men uppgav samtidigt att hon inte kommer ihåg alla transaktioner hon gjort.

Men plötsligt fick rättegången avbrytas efter att Britta Nielsen kollapsat och fått föras till sjukhus med ambulans. 

Britta Nielsen arbetade på danska Socialstyrelsen och manipulerade systemet så att hon kunde föra över till sig själv. Under perioden 1993-2018 förde hon över belopp motsvarande 170 miljoner kronor.

Miljonerna gick till att finansiera hennes lyxliv. Utöver pengar som fördes över till familjemedlemmar har hon köpt en svensk gård för närmre 1,5 miljoner. 

Britta Nielsen uppförde också en lyxig villa på 200 kvadratmeter, med swimmingpool och en grönskande trädgård med palmer, i Sydafrika. Det var också i Sydafrika som Britta Nielsen slutligen greps – efter en jakt över hela världen som pågick i 44 dagar.

Erkänner

Under utredningens gång har har Britta Nielsen varken erkänt eller förnekat sin skuld. Nu när rättegången mot henne har inletts har hon yppat sina första ord.

Genom sin försvarsadvokat erkänner hon brott. Däremot bestrider hon en del av transaktionerna. 

Enligt försvarsadvokaten innebär inte det här att hon förnekar – utan att hon inte minns alla transaktioner som gjorts under åren. 

Kollapsade

Den första rättegångsdagen fick hastigt ta paus efter att Britta Nielsens hälsotillstånd försämrats. Hon ska ha kollapsat på väg till rättssalen. Det skriver Ekstrabladet. 

Det var när åklagarsidan var i full gång med att förklara hur Britta Nielsen ska ha fört över pengar till sig själv som en ordningsvakt plötsligt satte stopp. Britta Nielsen ska haft problem med hjärtat sedan hon greps i Sydafrika. 

Enligt Ekstrabladets reporter på plats i rättssalen skapade dramat kaos. 

”Alla journalister är utkastade ur rättsalen och rättens vakter springer förvirrat runt”, skriver tidningen. 

Efter en stund kördes Britta Nielsen i väg i en ambulans. 

– Det blev tyvärr ett avbrott, som nog alla har förstått har den åtalade körts härifrån i ambulans. Vi fortsätter förhandlingarna, sa rättens ordförande Vivi Sønderskov när rättssalen öppnats upp igen. 

Efter en viss förvirring fortsatte åklagarsidan med sin framställan. 

Britta Nielsen hade 66 konton 

Britta Nielsen står åtalad för flera fall av grovt bedrägeri och urkundsförfalskning efter att ha fört över pengar till sig konto och därefter sopat igen spåren, i egenskap av avdelningschef.

Britta Nielsen hade 66 bankkonton i minst nio banker, där pengarna sattes in. 

Men samtliga miljoner har inte hittats ännu – och danska myndigheter söker fortfarande efter en stor summa pengar.

Ladda ner Kvällspostens app.