Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svensk pedofil åtalas i internationell härva

ARKIVBILD. Mannen använde sig av bland annat Snapchat.
Foto: Shutterstock

En svensk pedofil misstänks nu för övergrepp på sammanlagt 41 personer – majoriteten av dem barn i åldrarna tolv till 13 år – utomlands. 

Genom internetplattformar som Discord och Omegle har övergreppen kunnat genomföras på en internationell nivå. 

Mannen har nyligen dömts i hovrätten för att ha utsatt nio barn i Sverige för sammanlagt 125 sexualbrott inom samma brottmål. 

Nu åtalas han alltså igen för bland annat grov våldtäkt mot barn. 

Under slutet av 2018 och under 2019 fick svensk polis in anmälningar från tre svenska flickor och en amerikansk flicka, som utsatts för hot och tvång på internet.

Alla fyra hade blivit utsatta för ungefär samma sak. En man hade fått dem till att skicka lättklädda bilder på sig själva och med hjälp av hot tvingat flickorna att ta flera bilder, i sexuella poseringar. 

Under hösten 2019 kunde polisen identifiera den misstänkte gärningsmannen – en då 26-årig man från Malmö. Polisen gjorde då ett tillslag mot hans bostad med hjälp av piketen. Mannens dator, mobiltelefoner och annan teknisk utrustning togs i beslag. Den 6 december kunde han häktas misstänkt för flera grova sexualbrott mot barn.

”Största utmaningen”

Malmöpolisens utredare började gå igenom materialet på mannens enheter och hittade då en stor mängd egenproducerat övergreppsmaterial med barn. Det visade sig att mannen – som i dag är 28 år gammal – hade filmat sin egen skärm i realtid samtidigt som han fick barn att klä av sig eller utföra sexuella gärningar på sig själva. 

Barnen visste inte om att de blev filmade, enligt utredningen, och den totala mängden övergreppsmaterial är drygt 140 timmar. Sammanlagt 120 olika personer syntes till på filmerna.

Majoriteten av de utsatta personerna har befunnit sig utanför Sverige under tiden för övergreppen, eftersom mannen använt sig av bland annat Discord, Omegle, Snapchat och Skype för att få kontakt med offren. 

– Den största utmaningen med den här utredningen har varit att identifiera målsäganden. De svenska offren har varit lättare att hitta eftersom vi har passregister med mera. Den möjligheten har inte svensk polis utomlands, säger Adrien Combier-Hogg, åklagare. 

Samtidigt har bland annat internetplattformen Discord inte velat lämna ut information till svensk polis, då de hänvisat till sina användares integritet.

– Det har varit svårt att få ut information därifrån och det har varit uppförsbacke. Vi har genom ett enormt detektivarbete letat efter ledtrådar i materialet och sökt på internet och hittat misstänkta målsäganden utomlands. Sedan har vi gått vidare till utländska myndigheter, säger Adrien Combier-Hogg

”Allvarliga brott”

Polismyndigheter i en mängd olika länder, där de utsatta barnen befann sig under tiden för övergreppen, har varit en del av utredningen. Svensk polis har fått hjälp från Danmark, Estland, England, Skottland, Irland, Tyskland, USA, Ryssland, Argentina, Australien och Belgien. 

De flesta av de utsatta barnen har sedan förhörts i sina respektive länder av lokala myndigheter.

– På den här mannens enheter fanns ett mindre bibliotek med olika filmer. Åldrarna på de utsatta varierar men majoriteten är mellan tolv till 13 år gamla, säger Adrien Combier-Hogg.

Under måndagen den 17 januari åtalades den misstänkte mannen för grov våldtäkt mot barn, våldtäkt mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, grovt sexuellt övergrepp mot barn och grovt barnpornografibrott mot 41 personer, varav 24 identifierats. Majoriteten av offren är barn och samtliga är från andra länder. 

Mannen dömdes nyligen för 125 sexualbrott mot nio svenska barn som kunde identifieras med hjälp av materialet på hans enheter. 

SE FLER NYHETER: Kvinnans privatliv hängdes ut vid romsk parallellrättegång

Rättegången livesändes även på Facebook inför tusentals människor