Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Svensk nazistledare pekas ut: Beordrade stor attack

Hör reportern Jenny Strindlöv om NMR-ledarens roll i attacken.
Ett antisemitiskt klistermärke av samma sort som det som sattes upp på en gravsten i danska Randers sattes också upp på den stora synagogan i Stockholm. Liknande fall av skadegörelse skedde på olika platser i samband med minnesdagen av Kristallnatten förra året.
Foto: Judiska ungdomsförbundet / Judiska ungdomsförbundet

På minnesdagen av Kristallnatten förra året skedde attacker mot judiska gravplatser, institutioner och privata bostadsadresser i flera nordiska länder.
Nu finns det uppgifter som visar att det var den svenske nazistledaren Simon Lindberg som gav order om den samordnade aktionen. 

Två danska NMR-aktivister, 39 och 28 år gamla, dömdes i fredags för att ha skändat närmare 100 gravar på en judisk begravningsplats på Randers, Jylland i Danmark. Det var i samband med minnesdagen av Kristallnatten i november förra året som männen välte sex gravstenar och vandaliserade 84 med färg. På en av dem satte de upp ett klistermärke med davidsstjärnan och texten ”jude”. 

Samma helg vandaliserades judiska institutioner, församlingar och hemadresser med antisemitiska klistermärken på olika håll inte bara i Danmark utan också i Sverige, Norge och Finland. 

Attacken såg ut att vara samordnad. Ett antal bilder av skadegörelsen från de olika länderna lades upp på Nordiska motståndsrörelsens propagandasajt Nordfront. ”Läsarbilder” kallade man dem, och en svensk NMR-aktivist uttryckte sig så här:

”Media må förfasa sig, men som lekmannakriminolog vill jag dock påpeka att inga vetenskapligt belagda rön tyder på att dessa attacker, även om de är många, på något sätt är samordnade eller organiserade.”

Det var uppenbar sarkasm. Och bevis som lades fram under rättegången mot de båda danskarna tyder på något annat.

Närmare 100 gravstenar på den judiska begravningsplatsen i Randers på Jylland vandaliserades i samband med årsdagen av Kristallnatten förra året.
Foto: BO AMSTRUP / AP TT NYHETSBYRÅN

”Vi ska angripa judiska mål”

En del av de tekniska bevisen bestod av kommunikation genom den krypterade appen Signal. Ett meddelande som lästes upp ska ha skickats från den 39-årige NMR-aktivistens mobiltelefon:

”Viktig information. Det har kommit ett direktiv från Simon Lindberg, alla nordiska länder går samman i en pannordisk aktion på kristallnatten mellan den 8 och 9 november. Vi ska anonymt angripa judiska mål. Vi är ute efter judar eller företag som ägs av riktiga judar. Inte halvjudar eller zionister. Er uppgift nästa månad är att ta reda på om det finns några judiska mål i era områden. Detta är topphemlig information.”

Mannen har en ledande roll i den danska delen av Nordiska motståndsrörelsen, och meddelandet ska han ha skickat ut till medlemmar i organisationens två avdelningar - så kallade ”nästen” - på Jylland. 

En order från Sverige

Cathrine Brunsgaard Jacobsen, åklagare i fallet, bekräftar för Kvällsposten att meddelandet om ordern från Simon Lindberg presenterades som bevismaterial under rättegången.

– Ja, det stämmer att Simon Lindberg omnämns i fallet. Dansk polis har inte pratat med honom men hans namn har nämnts i rättegången eftersom en del av bevisningen består av dessa meddelanden, säger hon. 

Åklagaren vill i nuläget inte kommentera om hon planerar att gå vidare och väcka åtal också mot den svenske nazistledaren.

– Det kan jag inte diskutera i dag. 

Kvällsposten har sökt Simon Lindberg, ledaren för nazistiska Nordiska motståndsrörelsen. I ett sms svarar han med att anklaga Kvällspostens reporter för att bedriva ”folkfientlig och antisvensk journalistik”. Han vill inte kommentera saken mer än så.

Simon Lindberg under Almedalsveckan 2018.
Foto: ALEX LJUNGDAHL

Fängelse för ledargestalten

Enligt det aktuella åtalet mot de danska NMR-aktivisterna ska de vid ett tidigare tillfälle också ha målat över en regnbågsfärgad ”mångfaldsbänk” i Århus och fäst NMR-klistermärken på den. 

Därefter ska bilder och text med kränkningar riktade mot homosexuella personer ha lagts upp på Nordiska motståndsrörelsens danska propagandasida.

Den 39-årige ledargestalten har dessutom gjort sig skyldig till att vid sju olika tillfällen ha lagt upp inlägg med hot eller kränkningar mot judar, svarta och andra minoriteter på VK, den ryska motsvarigheten till Facebook. Han döms nu till ett års fängelse.

TV: Nazistattacken mot judiska gravplatser

Reporter Jenny Strindlöv om NMR-ledarens roll i attacken.

TV: Här siktar polisens krypskyttar på Peter Madsen