Svensk misstänks ha levt lyxliv på knark i Spanien

Här säljer 21-åringen knark – framför ögonen på polisen
Polisen i Spanien jagar en skånsk man som misstänks ha lett ett knarksyndikat. Arkivbild.
Foto: ADRIáN BAúLDE / ZUMA PRESS TT NYHETSBYRÅN
Dokument som lämnats in till Helsingborgs tingsrätt från spanska polisen.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

En tidigare bilhandlare i Skåne misstänks av spansk polis för att leda ett internationellt knarksyndikat.

Skåningen har i flera år jagats av Skatteverket för skatteskulder – och påstår själv att han arbetar för ett företag i Monaco.

Skåningen är i 50-årsåldern och var efterlyst av spansk polis när han greps. I dokument som överlämnats till Helsingborgs tingsrätt utpekas han av spanska myndigheter för att vara ledare för ett internationellt knarksyndikat som under minst två år smugglat narkotika till bland annat Sverige. Spansk polis har fått fram bevis mot honom genom bland annat avlyssning. Genom en annan person har skåningen en koppling till en man som sedan en månad sitter häktad för stämpling till mord i Skåne. 

Skåningen påstår sig själv att han är bosatt i Helsingborg men det betvivlar svenska myndigheter.

Kokain och cannabis

Knarksyndikatet ska enligt en spansk domstol bestå av en grupp svenskar i Malaga och Barcelona som under skåningens ledning försett knarkgrossister i Sverige med cannabis men också kokain.

Knarket har skickats dolt i vanliga transporter till Sverige men åtminstone tre leveranser har övervakats.

Den 50-årige skåningen misstänks också av spansk domstol för att levt lyxliv som han bekostnad med inkomster från knarksmuggling. Han ska bland annat ha köpt fastigheter i och lyxbilar i Spanien för flera miljoner kronor.

Strid om skatteskuld

Skåningen har under flera år legat i fejd med Skatteverket när det gäller en gammal skatteskuld på 269 306 kronor. Skatteverket fick preskriptionen förläng till december 2019 eftersom förvaltningsrätten ansåg att 50-åringen höll sig undan från svenska myndigheter.

50-åringen påstod för inte så länge sedan för Skatteverket att han hade anställning som ”Yacht Sales Broker”  i Monaco och där tjänade cirka 725 600 kronor om året. Han påstod också att det kostade honom cirka 135 000 kronor om året att pendla till sin arbetsplats.

Samtliga uppgifter underkändes av Skatteverket så sent som i november i år. Skatteverket kunde inte se att några pengar kom in på svenska konton och nolltaxerade honom.

Han har tidigare varit föremål för brottsutredningar i Sverige.  Då förmedlande han och en annan man försäljning av lyxbilar bland annat en Bentley. Det resulterade i en dom för grovt bokföringsbrott och näringsförbud.

50-åringen har i Helsingborgs tingsrätt motsatt sig att bli utlämnad till Spanien men också uppgett att om han blir utlämnad och dömd i Spanien vill han avtjäna sitt fängelsestraff i Sverige. Han riskera att som mest dömas till tolv års fängelse i Spanien.