Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Susanne såg Emilia lämna hemmet med okänd person

Spåren upphör utanför hennes bostad.
Emilia Lundberg, 20, är försvunnen.Foto: Privat
Polisen har under lördagen genomfört dörrknackning i området. Foto: JENS CHRISTIAN
Polis på plats i området. Foto: JENS CHRISTIAN
Flera personer har samlats i Tollarp för att söka efter försvunna Emilia Lundberg.Foto: Jens Christian
Sanne Lindahl, Tollarp: ”Min dotter är kompis med Emilia. Det är jätteviktigt för mig att ställa upp och söka. Man tänker på hennes anhöriga”, säger hon.Foto: Jens Christian
Emilia Lundberg. Foto: Privat
Emilias gymnasielärare Sara Holmgren.
1 / 8

MALMÖ/TOLLARP. I över en vecka har Emilia Lundberg, 20, varit spårlöst försvunnen.

Polisen befarar att hon har rövats bort och familj, vänner och frivilliga deltar i sökinsatsen. 

– Jag är här för att söka efter Emilia. Hon var min elev i gymnasiet och vi kom varandra nära, säger läraren Sara Holmgren. 

Den sista iakttagelsen av Emilia Lundberg gjordes på förmiddagen 22 november när Susanne Lundberg, släkting till Emilia, såg henne utanför porten till lägenheten.

Detta har hänt

Emilia Lundberg, 20, sågs senast på förmiddagen 22 november hemma i Tollarp. 

Dagen efter anmäldes hon försvunnen.

Torsdagen 28 november inledde polisen en förundersökning om misstänkt människorov.

Under lördagen har frivilliga sökt efter henne i Tollarp.

Susanne såg Emilia lämna sin bostad på fredagsförmiddagen tillsammans med en person med lång grå rock eller kappa. Klockan var cirka 10.15, kanske 10.30. Susanne är lite osäker på klockslaget.

– Emilia kom ut från sin port med den här personen som tog en cykel. Rocken var lång, och gick ned till knäna, säger Susanne och visar med handen.

Det var en slump att Susanne såg Emilia. Hon hade gått ut på sin balkong och rökte och det var därifrån hon såg henne.

– Emilia hade en handväska minns jag, säger Susanne.

Susanne Lundberg var troligtvis den sista som såg Emilia.Foto: Micke Ölander

Personen var kraftig och kan ha varit en man, säger Susanne. De gick mot E22, mot Vramsån och den stig som Tollarpsborna kallar Kärleksstigen. Efter att de svängt av till höger där gatan tar slut har något inträffat.

Det var ungefär där Emilias mobiltelefon stängdes av på fredagsförmiddagen. Sedan dess har hon inte gått att nå.

- Jag hoppas de hittar henne, säger Susanne.

Detta är det sista spåret efter Emilia. Ingen har sett till henne sedan dess och hennes mobiltelefon kopplades senast upp i Tollarp.

Emilia kan ha förts bort

Mystiken kring försvinnandet har fått polisen att inleda en förundersökning om misstänkt människorov. Polisen misstänker att hon har förts bort.

– Av min erfarenhet kan jag säga att människor som försvinner av egen fri vilja brukar lämna något slags spår efter sig, eller några signaler till anhöriga eller nära vänner. Men de signalerna hittar vi inte i den här utredningen. Det finns inga signaler efter henne sedan den 22 november, säger Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen.

Emilias mamma har tidigare vädjat om hjälp att hitta sin dotter. 

– Om något sett henne eller vet något så vädjar vi, hennes familj, att ni ska kontakta polisen. Det går bra att även göra det anonymt, sade mamman på fredagen.

Emilia sågs senast vid hennes port till bostaden i Tollarp i Skåne.

I brist på tydliga spår att utgå ifrån har polisen inte inlett något aktivt sökande efter Emilia men på ett privat initiativ samlades flera frivilliga i Tollarp på lördagen för att söka efter Emilia.

– Vi är många här som bryr oss och vill hjälpa till. Emilia är färgstark och positiv, hon syns mycket och är omtyckt, säger Sandra Perdegård, som känner Emilia och drog i gång sökinsatsen.

Föreningen Fikk, Frivilliga insatser vid krig och katastrofer, bistod under sökandet med organisation.

Vid Kärleksstigen i Tollarp stängdes Emilias mobiltelefon av. Kärleksstigen går nära intill E22 som korsar Vramsån i Tollarp. Platsen där Emilias mobil stängdes av är bara några hundra meter från hennes bostad.

Fasterns sökande

Emilias faster, Jenny Lundberg, berättar att hon har letat efter Emilia sedan förra veckan, kort efter att spåren efter henne upphörde.

– Jag började söka efter henne redan på lördagen. Jag kände direkt att något inte stämde, säger Jenny till Kvällsposten.

För nära vänner och anhöriga är det något som inte finns - att Emilia skulle stänga av sin mobiltelefon och inte gå att nå på flera dygn.

Emilia ska ha varit tunt klädd när hon sågs lämna bostaden.

Läraren: ”Vi kom varandra nära”

Från platsen där Emilias telefon sannolikt stängdes av är det inte alls långt till hennes bostad.

Sara Holmgren som deltar i sökandet lärde känna Emilia i gymnasiet och bor själv inte Tollarp.

– Jag är här för att söka efter Emilia. Hon var min elev i gymnasiet och vi kom varandra nära, säger gymnasieläraren Sara Holmgren.

– I början bråkade vi men sedan blev vi mycket goda vänner, säger Sara Holmgren.

Omtanken om Emilia och hennes anhöriga fick Sara Holmgren att snabbt ta beslutet.

– Jag ordnade barnvakt och åkte hit för att hjälpa till, säger hon.

Vännens oro för Emilia Lundberg

Jonna Esplund, vän till Emilia, är orolig över vad som kan ha skett.

En annan vän, Jonna Esplund, berättar:

– Vi har känt varandra under några år och det är klart att man undrar och tänker vad som kan ha hänt, det är oundvikligt, säger hon.

– Vi var ett kompisgäng som som träffades, lyssnade på musik och hade roligt. Det var några år sedan men jag vill vara med och hjälpa till, säger Jonna.

Hon beskriver Emilia som en öppen och social person

– Hon hade lätt för att få kontakt med andra, säger Jonna.

Sandra Perdegård är några år äldre än Emilia. 

– Tollarp är en liten ort. Alla känner egentligen alla. Jag träffade Emilia senast utanför Ica där hon var i sällskap med andra. Vi umgicks inte men känner varandra, säger Sandra.

Under lördagen inledde polisen dörrknackning i Tollarp. Man söker kontakt med vittnen eller andra som kan ha gjort iakttagelser som sätts i samband med Emilia Lundbergs försvinnande.

Johannes Jeppsson, Everöd:”Jag hade skämts om jag stannat hemma och inte hjälpt till att söka i dag”.Foto: Jens Christian
Föreningen FIKK, Frivilliga insatser vid krig och katastrofer, har skickat tre insatsledare till platsen för att organisera sökandet.
Johan Berg, Tollarp: ”Jag har en dotter i samma ålder. Som förälder så tänker man om det vore min dotter!Foto: Jens Christian
Micke Ölander rapporterar från platsen.