Styckmördarens straff kan ändras

Sonen styckmördade sin pappa – tillsammans med sin kärlek
Anatoliy Petersson, 22, dömdes till livstids fängelse för mordet på sin pappa.
Foto: Polisen
Mikael Petersson blev 57 år gammal.
Foto: Polisen
Anatoliy Petersson vill få sitt straff tidsbestämt i hovrätten.
Foto: JENS CHRISTIAN

Anatoliy Petersson, 22, mördade sin far Mikael Petersson tillsammans med sin pojkvän Leonard Höglind, 23.

Den livstidsdömde sonen vill nu få sitt straff tidsbestämt – och hovrätten har gett grönt ljus till en ny bedömning av den rättspsykiatriska utredningen, rapporterar Blekinge Läns Tidning.

I mitten på juni dömdes Anatoliy Petersson till livstids fängelse för det brutala mordet på sin pappa, 57-årige Mikael Petersson, i Karlskrona. Pojkvännen Leonard Höglind dömdes också för mordet, men fick 18 års fängelse som straff.

Det unga kärleksparet slog ihjäl Mikael med en tung skiftnyckel i Mikaels lägenhet den 25 juli 2020. Sedan styckade de hans kropp i bostadens badrum och transporterade kroppsdelarna i väskor till den obebodda ön Varö där de grävdes ner.

Anatoliy Petersson har i förhör erkänt att det var han som slog ihjäl Mikael och Leonard Höglind har tagit på sig ansvaret för styckningen av kroppen.

Tingsrätten konstaterade att styckmordet föregicks av noggrann planering och har ”haft karaktär av en avrättning”.

Advokaten: ”Vi är nöjda”

Anatoliy Petersson har samtidigt varit missnöjd med den rättspsykiatriska utredningen som gjordes. Han vill få straffet ändrat till ett tidsbestämt straff till ett antal år – och nu har hovrätten beslutat att Socialstyrelsens rättsliga råd ska gå igenom utredningen och uttala sig om den innan rättegången i hovrätten börjar, skriver Blekinge Läns Tidning.

Anatoliy Petersson har berättat att han inte kan skilja på verklighet och fantasi och att det låg till grund för dådet.

Vid en första psykiatrisk utredning av de två männen drogs slutsatsen att de två kunde misstänkas lida av en psykisk störning. En andra utredning konstaterade dock att de två inte är så sjuka att de inte kan dömas till fängelse.

– Vi får en utomstående bedömning av utredningen. Det var det vi ville ha, och vi är nöjda med att ha fått bifall för det, säger advokaten Karl Hamstedt till BLT.

TV: Mördaren bad Mikaels anhöriga om förlåtelse i rättssalen