Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Gåtan: Vem mördade Grazyna och Kjell?

Grazyna och Kjell mördades i sitt hem i Arlöv
Pensionerade barnläkaren Grazyna, 79 och henne make Kjell, 74, hade nyligen flyttade till en lägen het efter att ha sålt sin villa
Polisen genomförde dörrknackning i hela området efter morden. Ett vittne hade sett en person som uppförde sig märkligt gå in i porten till huset där paret bodde.
Foto: MIKAEL NILSSON / STAFSTRÖM

Dubbelmordet i Arlöv förra året på pensionerade barnläkaren Grazyna och hennes make Kjell är fortfarande inte uppklarat. Den man i 80-årsåldern som anhölls och häktades som misstänkt för att ha mördat dem har friats från alla misstankar.

Nu får han 125 000 kronor i skadestånd. I en skrivelse uppger mannens advokat att misstankarna tagit hårt på mannens hälsa.

Beslutet om ersättning till mannen togs av JK, justitiekanslern den 29 september, vilket nyhetsbyrån Siren rapporterat. I sitt beslut konstaterar JK att det brott mannen varit misstänkt för är ”synnerligen allvarlig brottslighet” vilket bland annat motiverar att mannen får högre ersättning än normalt.

Den åldrige mannen har till JK uppgett att hans hälsotillstånd allvarligt försämrats och tvingat honom att söka läkarvård på grund av misstankarna som riktats mot honom.

Utredningen av morden på de två pensionärerna Grazyna, 79, och maken Kjell, 74, tycktes först vara en framgång. Paret hade nyligen sålt villan som varit deras hem i många år. De bosatte sig en lägenhet i Arlöv och blev snabbt uppskattade av sina grannar.

Hemtjänsten gjorde upptäckten

– Han brukade sitta ute och sola. Kvinnan har alltid varit väldigt trevlig, berättade en granne för Kvällsposten.

Paret hade hemtjänst och det var personal från hemtjänsten som på eftermiddagen den 6 oktober förra året gjorde upptäckten att det åldriga paret mördats. Hemtjänsten hade varit hemma hos dem på förmiddagen och då mådde båda bra.

Friad efter sex månader

2019

6 oktober på eftermiddagen hittas paret döda i sin lägenhet.

4 november anhölls en man i 80-årsåldern som var bekant med paret.

8 november häktades mannen som misstänkt för att ha mördat Grazyna och henne make Kjell.

2020

13 februari försattes mannen på fri fot.

13 maj avskriv åklagaren mannen från alla misstankar.

Kort efter morden i det annars stillsamma och relativt nybyggda bostadsområdet bad polisen om hjälp. Vittnen hade sett en man gå in i porten till huset där paret bodde. Polisen ville ha hjälp att identifiera mannen.

Nästan på dagen en månad efter mordet anhölls en man i 80-årsåldern i sin frånvaro. Kammaråklagare Lars Morand berättade senare, i samband med att han begärde mannen häktad, att det fanns en viss ”bekantskap” mellan den misstänkte mannen och det äldre paret. Mannen ska också ha ofta vistats i närheten av parets bostad.

Nekade under häktningen

I samband med häktningsförhandlingen nekade mannen till att ha mördat det äldre paret. Han har tidigare aldrig dömts för våldsbrott. Efter förhandlingen berättade hans dåvarande ombud, advokaten Kristina Wenzelberg, att mannen mådde mycket dåligt av att ha blivit misstänkt för att ha mördat det äldre paret.

Den äldre mannen satt sedan häktad i nästan exakt tre månader. Den 13 februari i år hävdes häktningsbeslutet och han försattes på fri fot. Men förundersökningen mot honom fortsatte i ytterligare tre månader.

Den 13 maj avskrevs han från alla misstankar. Dubbelmordet är fortfarande inte uppklarat.

– Det finns ingen misstänkt som är frihetsberövad men utredningen fortsätter och pågår, säger kammaråklagare Lars Morand.

Han vill inte lämna någon annan kommentar angående förundersökningen och vilka utredningsåtgärder som görs.

TV: Här återförenas familjen på äldreboendet

Här återförenas familjen – efter långa besöksförbudet