Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storsvindlarens lyxhus köptes av danskt par

Här är tre danska mord som berört personer långt utanför landets gränser.
Britta Nielsen lurade till sig närmare 170 miljoner från den danska staten. Foto: THEMBA HADEBE / AP TT NYHETSBYRÅN

Storsvindlaren Britta Nielsen lurade den danska staten på 170 miljoner kronor som skulle gå till behövande. 

När hennes lyxhus i Sydafrika nyligen såldes var det för knappt några pengar alls. 

Nu framkommer det att det är ett danskt par som köpt huset – och att Interpol i sista stund blandade sig i auktionen.

Den danska staten jagar de 170 miljoner som Britta Nielsen förskingrade under sina år som handläggare på försäkringskassan. 

När hennes lyxhus tidigare i veckan såldes på auktion var resultatet en besvikelse. Istället för att få in en miljon, som auktionsförrättaren Peter Maskells experter trodde, ropades huset in för i sammanhanget blygsamma 130 000 kronor. 

Men om det finns en förlorare, då finns det alltid en vinnare. Nu visar det sig att det var ett danskt par som köpte Britta Nielsens hus. De har valt att vara anonyma men säger till Ekstrabladet att de gjorde köpet på grund av att de har ett intresse av området det ligger i. 

Förutom huset köpte paret också många av de möbler som auktionerades ut, bland annat sängar fåtöljer och klädskåp. 

Huset har inte skötts om sedan Britta Nielsen försökte fly. Foto: Auktionshuset Peter Maskell
Förutom huset såldes även Britta Nielsens bil och en massa möbler och prylar. Foto: Auktionshuset Peter Maskell

”Fick ett mejl från Interpol”

Frågan är bara om det låga priset står sig, fram till den 29 oktober har andra intressenter möjlighet att lägga ett bud, dock har det danska paret förtur och har därmed rätten att möta alla bud som kommer in. 

Efter auktionen har det också framkommit att Interpol i sista stund blandade sig i auktionen – och stoppade försäljningen av bland annat Britta Nielsens dator. 

– Jag är ledsen men vi fick ett mejl från Interpol. De gav instruktioner om att ingen elektronik fick säljas då det är möjligt att det ska användas i förundersökningen, säger auktionsförrättaren Peter Maskell. 

Förutom huset kunde det ändå säljas en rad objekt. Bland annat Britta Nielsens Land Rover, en massa köksutrustning och tre tomma kassaskåp. Även ett par sovsäckar såldes för en femhundring. 

Totalt inbringade auktionen cirka 580 000 kronor.