Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Storsvindlaren kan ha gömt undan diamanter för miljoner

Britta Nielsen har lurat den danska staten på 170 miljoner kronor. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Försäljningen av huset blev en besvikelse. Foto: Auktionshuset Peter Maskell

Storsvindlaren Britta Nielsens sydafrikanska tillhörigheter har sålts på auktion. 

Men resultatet blev en besvikelse. Nu spekuleras det i att hon låst sina pengar i diamanter. 

– Det skulle vara väldigt svårt att avslöja, säger Boris Fredriksen som har i uppdrag att driva in pengar till danska staten.

Britta Nielsen lurade den danska staten på 170 miljoner kronor – och levde i lyx på pengar som skulle gått till behövande. Hon levde en stor del av sitt liv i Sydafrika och när hennes tillhörigheter där skulle säljas på auktion under tisdagen hoppades den danska staten få tillbaka en del av pengarna. 

Men resultatet blev en besvikelse. Auktionshuset Peter Maskell Auctions hade förhoppningar om att få in minst en miljon kronor för Britta Nielsens afrikanska lyxvilla, men den ropades in för bara 130 000 kronor. 

I övrigt såldes också en Land Rover Defender och ett par exklusiva kameralinser, men i övrigt var det prylar som gick för mindre belopp, till exempel en gasolgrill och några playstation-spel. 

Efter att Britta Nielsen lämnat huset ser det lite bedagat ut, kanske är det därför huset såldes så billigt. Foto: Auktionshuset Peter Maskell
Britta Nielsens Land Rover såldes för över 150 000 kronor. Foto: Auktionshuset Peter Maskell
Britta Nielsen tillbringade mycket tid i sitt stora hus i Sydafrika. Foto: Auktionshuset Peter Maskell
Alla möbler skulle säljas i auktionen. Foto: Auktionshuset Peter Maskell
Även prydnadssaker auktionerades bort. Foto: Auktionshuset Peter Maskell
Mängder av saker gick under klubban. Foto: Auktionshuset Peter Maskell

En vän till Britta

Enligt Ekstrabladet dök en vän till Britta Nielsen upp på auktionen, affärsmannen Gunther Skarin. Han misstänks enligt sydafrikanska åklagarmyndigheten ha hjälpt Britta Nielsen med att skaffa fram kontanter till henne under tiden på flykt i Sydafrika. 

Det enda han ropade in på auktionen var köksredskap. För 2500 kronor fick han Britta Nielsens microvågsugn, en kaffemaskin och en mängd andra hushållsprylar. 

Till Ekstrabladet säger han att ursprungligen hade varit intresserad av att köpa huset och bilen. 

– Men det kan jag ju inte köpa när ni från media är här. Då skriver ni bara att jag har köpt det å Brittas vägnar eller något sådant. 

Det var i november förra året som Britta Nielsen häktades i Sydafrika och utlämnades till Danmark. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Bundit pengar i diamanter?

Den danska staten har bara hittat ungefär 10 av de 170 miljoner som Britta Nielsen lurade de danska skattebetalarna på under sin tid som handläggare på Försäkringskassan. 

– Vårt intryck är att mycket av pengarna har använts till förbrukning. Man har köpt varor som inte längre har något värde. Om man köper en flaska vin och dricker upp den har den ju inget värde längre, säger Boris Frederiksen till BT

Men det spekuleras också i om hon har bundit pengarna i diamanter som hon har gömt runtom i världen. 

– Hon köpte diamanter, ringar, armband och halskedjor, har en lokal diamanthandlare tidigare berättat för BT. 

Under bara en dag kunde hon köpa smycken för en halv miljon kronor. Men Britta Nielsen har inte velat säga något om detta, enligt Boris Frederiksen. 

– Leker man med tanke att hon har köpt diamanter kontant i Sydafrika, kan jag inte säga annat än att det är möjligt att göra. Och det skulle vara väldigt svårt att avslöja, säger han. 

Den 24 oktober börjar rättegången mot Britta Nielsen i Köpenhamns byrätt.

LÄS MER: Britta Nielsens barn delade på 17 miljoner