Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stöldligor knips åt i tre svenska hamnar

Under en vecka jobbar polis, tull och kustbevakning tillsammans för att stoppa internationella stöldligor från de svenska hamnarna.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

De internationella stöldligorna ska stoppas från att ens komma in i Sverige.

Det är målet under en pågående storsatsning i tre svenska hamnar.

Under en vecka pågår operationen som kallas Trident (treudd på svenska). Polis, tull och kustbevakning jobbar sida vid sida i Stockholm, Göteborg och Trelleborg. Under de första 36 timmarna kontrollerades 5 000 fordon och 22 personer stoppades från att resa in i landet.

– Här bygger vi väldigt mycket kunskap, underrättelse, för att vi ska kunna stoppa de här människorna från att ens komma in i Sverige. Det är vårt mål, säger Mats Löfving, chef för polisens Nationella operativa avdelning.

Tio länder

Operationen pågår i ytterligare tio länder och i samarbete med Europol. Stöldligorna opererar i många västeuropeiska länder och rör sig hela tiden över gränser. Därför måste också myndigheterna bli bättre på att samarbeta internationellt, framhåller Mats Löfving.

Svensk polis arbetar i dag nära polisen i till exempel Litauen, Polen, Georgien och Rumänien.

– Kraven på att den svenska polisens tentakler ska leda ut i världen bara ökar, säger han.

Två miljarder

Stöldgods för två miljarder förs ut ur Sverige varje år, enligt Larmtjänst och försäkringsbranschen.

Varje år förs stöldgods för två miljarder ut ur Sverige.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Internationella brottsnätverk ligger bakom åtminstone hälften av bostadsinbrotten i Sverige och 90 procent av stölderna av bilar, bildelar, båtmotorer och jordbruksmaskiner, enligt polisens bedömning.

– Vanliga människor i hela Sverige drabbas väldigt hårt av denna typ av kriminalitet, säger Mats Löfving.

Regeringen har gett polisen i uppdrag att jobba närmare tull och kustbevakning mot brottsnätverken. Alla tre myndigheterna jobbar redan i hamnarna, men med olika uppgifter.

Vikarierande generaltulldirektör Fredrik Holmberg ger ett exempel från den pågående operationen:

– Vi har exempelvis hittat utgående narkotika och då klipper vi till och tar det. Hittar vi stöldgods är det polisen som tar det. Skulle vi hitta gods som är dåligt lastat eller farliga varor, då kan Kustbevakningen gå in.

Går fortare

Den stora poängen är att det går fortare när de tre myndigheterna jobbar sida vid sida, anser Kustbevakningens generaldirektör Therese Mattsson. Men varför inte då jobba så här alltid?

– Vi har inte resurser. Vårt huvuduppdrag är ju miljöräddning och sjöövervakning. Men i mån av möjlighet ställer vi självklart upp och stöttar både polisen och Tullverket.

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige 2018