Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Stammande rånare vill slippa sitt straff

Bakbunden och i bara kalsongerna tvingades Icahandlaren hjälpa rånarna att stänga av larmet och hitta kontanterna.
Foto: POLISEN

Den 31-årige man som dömts för sin medverkan i det grova rånet mot en Icabutik i Böda på Öland i somras har överklagat domen och står snart inför rätta igen.

Han pekar bland annat på att rätten inte tagit hänsyn till att han stammar, skriver Ölandsbladet. 

31-åringen dömdes till sex års fängelse i Kalmar tingsrätt, men överklagade domen till hovrätten. Förhandlingarna där börjar den 28 april, enligt Ölandsbladet.

Två män överföll och hotade en hel familj vid ett grovt rån mot en Icabutik i Böda på Öland natten till den 2 augusti förra året.

Offren låg och sov

Offren låg och sov och var oklädda. Männen hotade dem med kniv och kofot. Handlaren, hans fru och två andra personer i familjen bakbands med buntband.

Åklagaren Kjell Janneson hävdar att de två männen var 31-åringen, som alltså har dömts för sin roll i dådet, och en 24-årig medbrottsling som häktades i påskas.

Den dömde 31-åringens överklagande siktar framför allt in sig på tre omständigheter.

Det gäller skospår på brottsplatsen, som påstås ha feltolkats i utredningen, tvivel om antalet gärningsmän – och 31-åringens stamning som offren borde ha hört.

Flyktbilen blev kraftigt demolerad när rånarna krockade med ett träd vid flykten från dådet.
Foto: POLISEN

”Mycket allvarligt”

Ölandsbladet skriver att Kalmar tingsrätt viftade bort det faktum att ingen hade hört rånaren stamma med att ”det torde vara allmänt veterligt att vissa preparat dämpar stamning”.

Den dömdes advokat accepterar inte tingsrättens sätt att argumentera, och skriver:

”Hur spekulationen om preparat, vilka preparat och framhållandet om dämpning genom okänt preparat är korrekt eller ej har inte varit del av tingsrättens förhandling. Det faktum att tingsrätten för in omständigheter på eget bevåg är mycket allvarligt.”

Även åklagaren Kjell Janneson har överklagat domen mot 31-åringen. Han vill ha en strängare bedömning av brottet. Grovt rån kan ge fängelse i upp till tio år.

TV: Ulf Borgström släpps fri med fotboja: ”Jag gör vad jag vill”