Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sprutade brandsläckare på polis – som körde av vägen

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Polisbilen som körde av vägen efter rökmolnet.
Foto: POLISEN
Polisbilen körde av vägen.
Foto: POLISEN
Den flyende bilen tappade ett däck under jakten.
Foto: POLISEN

En vild biljakt drog i gång på Österlen. 

Den kulminerade när de misstänkta sprutade med en brandsläckare – under biljakten – mot polisbilen som då körde av vägen, enligt misstankarna.

Nu åtalas en man och en kvinna för sabotage mot blåljusverksamhet.

Det hela tog sin början på en bensinmack vid Tomelilla en stund efter midnatt i april i år. En polispatrull noterade där en Volvo som de bestämde sig för att söka på i polisens register, men den var utan anmärkning.

Där hade historien kunnat ta slut – om inte föraren hade missat en stopplikt på väg ut från macken.

Bara ögonblick senare körde Volvon i uppemot 190 km/h, enligt polisen.

Kom rökmoln från bilen

Jakten gick längs riksväg 11 mot Simrishamn, men det var inte bara farten som utgjorde en fara.

Plötsligt började rökmoln komma ut från passagerarsidan på bilen, vilket dolde polisernas sikt under jakten. Parallellt med det smattrade det också på vindrutan, som av småsten, berättar en av poliserna i förhör efter händelsen.

När de närmade sig Simrishamn började Volvon vingla och gnistra från förarsidan – då hade den tappat ett däck. I en rondell kom nästa dramatiska utveckling i jakten, vilket föraren av polisbilen beskriver i förhör.

Polisbilen körde av vägen

”När NN körde in i rondellen kom ett jätterökmoln och han fick tvärnita. NN tog också fel håll i rondellen, han vet att den var tom för att de såg att det var fritt genom rondellen. Då körde de av vägen”, står det i polisförhöret.

Poliserna fick punktering och hamnade på ett slags platå på en gräsplätt.

Det var bara några centimeter från att de ledde ner på en sluttning som ledde ner på en cykelbana”, uppger den andra polisen i förhör och tillägger att om så hade skett kunde de själva eller någon annan blivit allvarligt skadad.

De två kunde slutligen gripas i Simrishamn där de lämnat bilen. Mannen tog inledningsvis till flykten på en elsparkcykel men kunde snabbt fångas in.

Kvinnan har efter ett inledande förnekande erkänt att hon sprutade med brandsläckaren genom fönstret, medan mannen förnekar sabotage mot blåljusverksamhet. Han erkänner däremot grov vårdslöshet i trafik, grovt rattfylleri, grov olovlig körning samt ringa narkotikabrott.

Var ute på promenad när hon mötte två yngre killar som kastade en katt