Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Spädbarn dog i taxi – sjukhuset utreder

Anders Blank om den nyfödda flickan dog i en taxi på väg till sjukhus i Malmö.
Foto: MIKAEL FRITZON / TT / TT NYHETSBYRÅN

På länssjukhuset i Kalmar beslutades det att den nyfödda flickan tillsammans med sina föräldrar skulle köras till ett sjukhus i Skåne och röntgas. 

Under resan dog den lilla flickan under oklara omständigheter. 

Mamman sitter nu häktad misstänkt för dråp. Och nu startar sjukhuset i Kalmar en internutredning för att klarlägga vad som hände när spädbarnet dog.

Flickan föddes i början av november på Länssjukhuset i Kalmar. Några dagar senare fattades beslutet att flickas tillsammans med sina föräldrar skulle skickas till ett sjukhus i Malmö för att röntga höften. Under resan blev flickan livlös. Exakt vad som föregick flickans död är inte känt, men båda flickans föräldrar anhölls misstänkta för att ha orsakat sin dotters död.

I veckan häktades flickans 27-åriga mamma misstänkt för dråp. 

– Jag vill inte kommentera ytterligare mer än att min klient mår fruktansvärt dåligt, berättade hennes advokat Michael R Boberg i samband med häktningen.

Flickans pappa friades från misstankar och försattes på fri fot.

– Det är som den värsta mardrömmen, jag vill bara vakna nu.

– Min fru är den finaste mamman man kan tänka sig, jag kommer inte vila förrän hon är fri, berättade pappan.

Utreder beslut

Pappans morbror och två bröder berättade i samband häktningsförhandlingarna om att familjen ifrågasätter beslutet att köra flickan till Malmö i taxi.

– Nu fick vi reda på att kroppen ska köras i ambulans tillbaka till Kalmar, varför kunde man inte använda ambulans när hon skulle till röntgen i Malmö. Hon fick åka i babybarnstol i taxi när hon bara var några dagar gammal, berättade morbrodern då.

Enligt P4 Kalmar var det Länssjukhuset i Kalmar som fattade beslutet att spädbarnet skulle skickas i taxi i stället för med ambulans.

Nu ska detta beslut utredas.

– Just nu så pågår en utredning som ska ligga till grund för bedömningen av den här händelsen, säger Gunhild Nordesjö Haglund, chefsläkare på Länssjukhuset i Kalmar, till P4 Kalmar.