Tullverket har märkt av en organiserad brottslighet som fått större fäste i år än förut. Det gäller smugglade hundar.
– Problemet som vi har i dag är att antalet hundar som försöks föras in i landet och som förs in i landet har ökat väsentligt mycket den senaste tiden, upplever vi. Tittar man på motsvarande period förra året hade vi färre ärenden än motsvarande period i år, säger Håkan Hansson, biträdande gränsskyddschef på Tullverket.
Bilarna, lastbilarna och hundarna kommer ofta från Polen, Rumänien och Ungern.
– Bilarna kan försöka smuggla in allt från en hund eller tjugo hundar och valpar. Vårt uppdrag i detta är att kontrollera att hundarna har giltiga chip och vaccinationer, säger Håkan Hansson.
Säljs för höga priser
Om något ser tokigt ut kontaktar Tullverket en distriktsveterinär som undersöker hundarna.
Sedan måste de ta ett svårt beslut.
– Veterinären konstaterar det ena eller det andra och det slutar ofta i att hundarna avvisas till det land de kommer ifrån eller att de avlivas, säger Håkan Hansson.
Men i många fall innebär avvisningen bara att hundarna behöver vänta en eller två dagar för att komma in i Sverige.
– Här är stor efterfrågan på valpar som Fransk Bulldog, Pomeranian eller Berner sennenhund. De tjänar jättemycket pengar på detta eftersom priserna på hundarna ofta är 150 euro när de är gatuhundar men i Sverige får de minst det fyrdubbla, säger Håkan Hansson.

Tullverket: ”Helt sjukt”
Ibland har Tullverket öppnat en bil och hittat tjugo hundar hopknölade i sin egen avföring.
– Ofta transporteras de i väldigt små burar utan mat och vatten. Det är grymt och helt sjukt hur det kan vara så. Tyvärr är det väldigt organiserat.
Han uppmanar därför alla hundköpare att vara försiktiga och tänka till.
– Köper man en valp ska man kräva att få se tiken, mamman till valpen. Det är det minsta. Man ska också kontrollera så att de ä veterinärbesiktigade. Den här branschen är så stor så det finns veterinärer som kan intyga och besikta hundar falskt. Men det kan man också kontrollera, säger Håkan Hansson.