Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Slog kvinna med planka – misstänks ha överfallit ensam man samma natt

Överfallet på kvinnan har upprört och berör många Malmöbor.Foto: FRITZ SCHIBLI / FRITZ SCHIBLI - FZ WEBBFILM
Kvinnan satt på en bänk i en busskur när 21-åringen slog henne flera gånger med en planka.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Den 21-årige psykiskt sjuke man som misstänks ha försökt mörda en kvinna med en planka i Malmö utreds för ett nytt brott.

Kort innan han attackerade kvinnan ska han ha jagat en man i samma område.

– Misstanken gäller försök eller förberedelse till grov misshandel, säger kammaråklagare Fredrik Jönsson.

Varningssignalerna fanns timmar innan kvinnan i 25-årsåldern överfölls och blev slagen av 21-åringen med en planka när hon satt vid en busskur på Lönngatan i Malmö. Kvinnan fick allvarliga skador och enligt kammaråklagare Fredrik Jönsson är hennes tillstånd kritiskt men stabilt.

– Det är den senaste information som jag fått, säger han.

Mordförsöket på kvinnan inträffade strax efter kl 1 natten mot söndagen den 10 november. 

Kort innan misstänks 21-åringen ha jagat en man i samma område och utreds nu också som misstänkt för förberedelse eller försök till grov misshandel. Anmälan upptäcktes när polisen undersökte vad som hänt på kvällen och natten innan kvinnan blev utsatt för mordförsöket. 

Jagade man

Då upptäckte utredarna en anmälan som gjorts av en man. Han har berättat att han jagats av en person som nu misstänks vara 21-åringen.

– Det inträffade i samma område, säger Fredrik Jönsson.

Exakt vad som hände vill Fredrik Jönsson inte uppge.

– I det här fallet har inget våld utövats, säger Fredrik Jönsson.

21-åringen greps lite mer än en halvtimme efter att han överfallit kvinnan. Men det visade sig senare att cirka ett dygn tidigare, på fredagen, hade hans anhöriga kallat polis till familjens bostad. Det handlade om 21-åringen vars psykiska hälsa försämrats på ett sätt som oroade hans anhöriga.

Mamman misstänkte att han tagit mindre kniv som försvunnit ur en kökslåda.  21-åringen har tidigare tvångsvårdats efter att ha varit våldsam.

Polis kom till bostaden, enligt vad en familjemedlem uppgett för Sydsvenskan

Ansågs inte vara farlig

–Vi ville att de skulle ta med sig honom. Ingen människa ska vara ute på gatorna i det skick han var i fredags sa vi då, berättar en i familjen för tidningen.

Poliserna som pratade med 21-åringen hade en annan uppfattning, att han inte var uppenbart förvirrad och uppfattade honom inte heller som farlig. Beslutet blev därför att inte ta med honom för bedömning av psykiater på akuten. 21-åringen fick vara kvar.

Efter att ha gripits lite mer än ett dygn senare för mordförsök erkände 21-åringen att han slagit kvinnan, men förnekade under häktningsförhandlingen att han försökt mörda henne. Tingsrätten beslöt i samband med häktningen att han ska genomgå en rättspsykiatrisk utredning.