Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skolpojke dömd för hets mot folkgrupp

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige
Händelsen inträffade i Folkets Park i Värnamo när klassen skulle leka dunkgömme.
Foto: JENS CHRISTIAN

Pojken som uttryckte sig rasistiskt i en skola i Värnamo har dömts för hets mot folkgrupp.

Tingsrätten skriver i domen att uttalande pojken gjort är ”fruktansvärda och rasistiska”.

Däremot frias han från misstanken om förolämpning mot en jämnårig flicka.

Händelsen inträffade i mitten av augusti förra året när en 15-årig flicka och hennes klasskamrater hade samlats i Folkets Park i Värnamo för att leka dunkgömme och umgås. 

Pojken, som nu dömts av Jönköpings tingsrätt, hade strax innan hamnat i konflikt med sin lärare efter att ha försökt klättra upp på en stege till ett tak.

15-årige pojken minns inte

Han blev tillsagd av läraren men ansåg att han blivit orättvist behandlad och utsatt, enligt vad som framkom under rättegången. 

Pojken ska då ha blivit upprörd och fällt rasistiska och kränkande omdömen. En flicka i klassen som var närvarande kände sig utpekad och kränkt efter händelsen.

– Hon vill inte gå tillbaka till skolan, har flickans bror tidigare sagt till Kvällsposten.

Den 15-årige pojken har berättat att han själv inte minns exakt vad han sagt och hävdar att han inte riktat sig till direkt till någon person. Men det var uppenbart för lärarna att flickan tog mycket illa vid sig när hon hörde vad pojken sa.

Händelsen inträffade i Folkets Park i Värnamo när klassen skulle leka dunkgömme.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Orkade inte stanna kvar

Tingsrätten har kommit fram till att pojken bland annat sagt att ”de ser ut som apor och att de ska skjutas eller liknande med samma innebörd”. Under rättegången framkom att pojken har adhd. Hans diagnos gör det ibland svårt för honom när han hamnar i en utsatt situation, anser tingsrätten.

Han fälls för hets mot folkgrupp. Pojken åtalades också för förolämpning mot flickan, men frias på den punkten av tingsrätten. Rätten anser inte att hans rasistiska uttalanden var direkt riktade mot flickan. Hon får av det skälet inte heller skadestånd.

Värnamo kommun utredde skolans agerande efter händelsen. Där får skolan kritik. 

”Huvudmannen anser att utredningen klargjort att läraren i den aktuella situationen agerat på ett sätt som bidragit till att elev X (den 15-årige pojken, red:s anm) hamnat i affekt”, skriver tf förvaltningschef.

Lärarna på skolan ska genomgå utbildning i lågaffektivt bemötande för att motverka liknande händelser.

TV: Sorayya, 18, längtar tillbaka till Falsterbo