Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Blåste staten på 190 miljoner – sju döms

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Sju män har dömts till långa fängelsestraff vid Växjö tingsrätt.
Foto: JOHAN NILSSON / TT NYHETSBYRÅN

Åtta män åtalades för avancerade och omfattande momsbedrägerier i Malmö tidigare i år.

Totalt har brottsligheten resulterat i undandragen skatt på runt 190 miljoner kronor.

– Det rör sig om svårutredd brottslighet, säger Marianne Forsström, vice chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö, i ett pressmeddelande.

Nu har sju män dömts till mellan två och åtta års fängelse. En frias. 

Åklagare vid Ekobrottsmyndigheten väckte åtal mot åtta män i januari. Det misstänkta brottet var avancerade och omfattande momsbedrägerier som resulterat i undandragen skatt på runt 190 miljoner kronor. 

Den grova ekobrottsligheten grundar sig i ett momsbedrägeriupplägg genom mobiltelefonshandel. 

För att slippa redovisa utgående moms har gärningsmannen använt sig av avancerad teknik av fiktiv mothandel med telekomprodukter. Tekniken kallas VOIP.

”Svårutredd brottslighet”

Brottsmisstankarna mot de åtta männen består av grova skattebrott och grova näringspenningstvättsbrott som begåtts under perioden april 2019 till februari 2020.

Den undandragna skatten har varierat mellan 2,5 och 190 miljoner kronor av olika gärningspåståenden. 

– Det rör sig om svårutredd brottslighet med internationella förgreningar och komplicerade strukturer för den påstådda handeln, säger Marianne Forsström, vice chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten i Malmö, i ett pressmeddelande.

De dömda männen skingrade 190 miljoner kronor.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Långa fängelsestraff

Utredningen vid Ekobrottsmyndigheten har bedrivits i nära samverkan med Skatteverket. Från och med den 1 april 2021 träder justeringar i momslagen i kraft – vilket ska försvåra för momsbedrägerier. 

Nu har sju män dömts till långa fängelsestraff vid Växjö tingsrätt. En frias. De dömda männen är mellan 25 och 49 år gamla och får mellan två och åtta års fängelse. 

Brotten som de döms för är grovt näringspenningstvättsbrott, grovt skattebrott, medhjälp till grovt skattebrott och medhjälp till grovt skattebrott. 

SE FLER NYHETER: ”Något kraftigt som har detonerat”

Tre sprängningar på kort tid i Malmö i natt