Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Skåningar fick knark hemkört - slipper både åtal och straff

Polisen hittade 648 100 kronor i kontanter i 24-åringens lägenhet som han hyrde i andra hand. Åklagaren vill förverka pengarna.
Lägenheten i Malmö användes som en slags central för förpackning av narkotika innan kokain alternativt cannabis senare kördes ut till beställare som hörde av sig med sms.
24-åringen förnekar all kännedom om narkotikan och pengarna som fanns i lägenheten. Han påstår att den användes av en person som hyrt bostaden i tredje hand av honom.

En har varit politiskt aktiv, några har tjusiga träningsbilder på sin Facebook och flera av dem bor i bostäder värda miljoner. En kvinna tar hand om personer med funktionshinder.

Deras mobiltelefoner förekommer i en utredning av en 24-årig man som sålt kokain och hasch med hemleverans i Skåne.

Ingen av dem riskerar åtal och straff.

Polisutredningen lämnades in i går till Malmö tingsrätt. 24-åringen sitter häktad misstänkt för grovt narkotikabrott sedan början av november förra året. I en lägenhet som han hyrt i andra hand hittade polisen 124,36 gram kokain och 668,34 gram cannabis. 

Där fanns annat också. Plasthandskar, gummihandskar, förpackningsmaterial, plastkort, våtservetter, sked, såg, tygkasse, väskor, vacuumförpackare, sex stycken vågar och tre telefoner.

Samt även 648 100 kronor i kontanter och 3 320 euro.

Speciellt en telefon var intressant för poliserna. I den fanns sms från ett större antal personer. Mycket tyder på att det är sms från personer som beställt narkotika. 

Körde knark till Kulan

Men den ende som riskerar straff är 24-åringen. Kammaråklagare Sofia Syrén anser att det är han som använt mobilen och även tagit emot sms med beställningar.

De personer som haft kontakt med honom under hösten har beställt leverans av knark till Lilla Torg, till Kulan vid Malmö stadion efter en match eller beställt från sina företagsmobiler slipper samtliga åtal för narkotikabrott.

Inte heller den unga kvinna i Malmö som regelbundet skickade sms till 24-åringen och bad honom köra till olika adresser behöver gå på någon rättegång. Det slipper också en medelålders kvinna som tar hand om funktionshindrade. Under en period skickades regelbundet sms med beställningar från en telefon registrerad på henne till langaren.

”Kan du komma upp”, står vid ett tillfälle i ett sms.

Ingen av dem har kallats på förhör.

Inte tillräckliga bevis

Kammaråklagare Sofia Syrén har i sin utredning goda bevis för att 24-åringen kan misstänkas ha bedrivit en ganska omfattande langning av cannabis, kokain och eventuellt andra droger.

Men det finns ett problem som gör att köparna går fria.

För att få en fällande dom anser polis och åklagare att man måste kunna bevisa att langaren verkligen träffat personerna som haft kontakt med honom och gjort vad som tycks vara beställningar av narkotika.

Det gäller också för åklagaren att kunna bevisa att köp genomförts och vilken slags narkotika det handlar om samt mängden.

Den informationen saknas eftersom langaren inte var föremål för spaning.

– Det behövs ytterligare bevisning för att jag ska kunna delge en person misstanke, säger kammaråklagare Sofia Syrén.

24-åringen greps dessutom av en slump när han kontrollerades av en polispatrull på Västra Skrävlingevägen i Malmö Han hade röda ögon och verkade vara påverkad av narkotika, vilket han också var.

Körde runt på nätter

I ett sms skickat från en telefon som är registerad på en man i 30-årsålder står:
”Möter vid Maxi.” Det som åsyftas är troligen Ica Maxi i Västra hamnen i Malmö. Mannen som med stor sannolikhet men inte helt säkert skickat sms till den 24-årige langaren bor i en bostadsrätt inte lång därifrån.

Ett annat sms skickades klockan 02:08 till langaren den 3 november förra året. Telefonen som användes är registrerad på en kvinna i 25-årsåldern. På Facebook finns bilderna på henne i vardag som på fest. Alla som syns tillsammans med den unga kvinnan förefaller leva ett välordnat och stabilt liv. Den 24-årige langaren fick ofta beställningar från just den telefonen och körde till olika adresser mitt i natten för att lämna över beställningar.

En yngre man vars mobiltelefonnummer förekommer i en beställning till Lilla torg är uppenbart vältränad och en frisksportare.

Hans kunder skrev aldrig rakt ut att det handlade om knark. Men kodorden är ändå talande.

”Har du en gubbe?” kan det stå i sms eller så frågar den som hör av sig efter flera ”gubbar”. Gubbe är kodordet för 1 gram, flera gubbar betyder flera gram.

Kvällsposten har sökt några av de personer vars mobiltelefoner förekommer i utredningen bland annat den tidigare ungdomspolitiker som fick knark hemkört till sin bostad.

24-åringen själv nekar till alla misstankar. Han påstår sig ha hyrt ut lägenheten i tredje hand av en person som han inte vill namnge. Åklagaren vill att pengarna som fanns i lägenheten ska förverkas.