Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Man häktas i Malmö – misstänkt för terrorplaner

Mannen i 45-årsåldern var anhållen i sin frånvaro och greps efter en insats av Säkerhetspolisen.
Skåningen greps på onsdagen.
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

En skåning i 45-årsåldern har häktats misstänkt för att ha ingått i planering av terroristbrott utomlands.

Ytterligare en man greps på Arlanda i veckan – och de två männen misstänks ha samarbetat med varandra.

Den misstänkte mannen i 45-årsåldern bosatt i Trelleborg var anhållen i sin frånvaro och greps efter en insats av Säkerhetspolisen i Malmö på onsdagen.

Han nekade till brott under lördagens häktningsförhandling, enligt hans advokat Carl Fredrik Öqvist – som dock medgav häktningsyrkandet. 

– Det är av utredningsskäl, säger han.

Förhandlingen hölls bakom stängda dörrar. Efteråt stod det klart att mannen häktas på sannolika skäl misstänkt för stämpling till terroristbrott i Sverige med tänkt fullbordan utomlands.

Han häktas eftersom eftersom det enligt domstolen finns risk att han fortsätter sin brottsliga verksamhet.

Har varit arbetslös

Planeringen ska ha pågått under november månad, enligt åklagaren – samma månad som polisen införde en särskild nationell händelse efter flera terrordåd på kort tid i Europa.

Ytterligare en man, bosatt i västra Sverige, greps på Arlanda på tisdagen och kopplas till samma ärende. Han häktades under fredagen misstänkt för att ha planerat terrorbrott från november 2019 till november 2020.

Åklagaren Hans-Jörgen Hanström vill inte uppge i vilket land terrorbrottet planerades utföras, men säger till SVT att det inte är ett land i närheten av Sverige.

Mannen i Trelleborg har under långa perioder varit arbetslös. Under en kort tid tidigare i år arbetade han på ett assistansbolag. Han är tidigare dömd för trafikbrott.

Han har de senaste åren levt på socialbidrag – så även under den tid han misstänks för det aktuella brottet.

Åklagaren yrkar att även hans mål ska flyttas till Attunda tingsrätt. Han vill också att skåningen flyttas till häkte i Stockholm, vilket är en fråga för Kriminalvården.

– Jag lämnar inga kommentarer i det här ärendet, säger advokaten Carl Fredrik Öqvist efter häktningsförhandlingen.

Förhöjd terrorhotnivå i Sverige

Terrorhotnivån i Sverige ligger kvar på förhöjd nivå, en trea på en femgradig skala. Nationellt centrum för terrorhotbedömning, NCT, skriver i sin bedömning av terrorhotet mot Sverige under 2020 att hoten främst kommer från islamistiska och högerextremistiska personer som agerar ensamma.

I Säkerhetspolisens uppdrag ingår bland annat att utreda terroristbrott och personer som uppmanar eller rekryterar andra till att begå terroristbrott.

TV: IS-resenärer försörjdes av svenska bidrag