Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Fembarnsmamma drev på upplopp mot polisen

Så här såg upploppen ut i Malmö – 31-åring kastade sten mot polisen
Flera hundra personer deltog i upploppet.
Foto: FRITZ SCHIBLI
På en film från kvällen syns fembarnsmamman hets mot polisen med en fackla i handen.

Men en fackla i handen manande den 58-åriga kvinnan en uppretad folksamling mot polisen.

Fembarnsmammans ramsor och uppvigling var den tändande gnistan som fick upploppen i Rosengård att eskalera utom all kontroll.

– Min uppfattning är att det var hennes agerande som var den utlösande faktorn i att det blev så mycket våld som det blev mot polisen. Och tingsrätten delar den bedömningen, säger kammaråklagare Tomas Olvmyr.

Nu döms kvinnan och ytterligare sex personer för upploppen som startade efter att en koran eldats upp i Malmö.

Filmen på när anhängare till den danske högerextremisten Rasmus Paludan eldar upp en koran i Malmö spreds snabbt. Bara timmar senare stod delar av staden i brand.

Paludans egen manifestation hade avslagits och han själv stoppats vid gränsen. Men trots detta spreds en film, och rykten om att polisen givit koranbränningen tillstånd. Enligt polisens utredning hade uppemot 400 personer under den tidiga kvällen samlats vid Rosengård i Malmö.

Många var upprörda och det tändes eld på däck och andra föremål. Trots att flera personer försökte lugna stämningen eskalerade situationen. 

Klockan 20.41 klassificerade polisen händelsen som ett våldsamt upplopp.

Poliser skadades

Stenar och vägskyltar kastades mot polis och räddningstjänst – och deras fordon.

Flera poliser skadades och bara skadorna på polisens fordon uppgick till ett värde av ungefär tre miljoner kronor. Inte förrän vid 3-tiden på natten lugnade läget ned sig.

Den som på ett avgörande sätt anses ha hetsat till våldsamheterna var en 58-årig kvinna, en fembarnsmamma i Malmö som aldrig tidigare dömts för brott.

Enligt åklagaren ska kvinnan bland annat ha lett ramsor och med en brinnande fackla i handen ha hetsat den uppretade folkmassan mot polisen.

På en film från händelsen, bara minuter innan situationen urartar, syns hur kvinnan tar täten och leder en folksamling mot polisen, strax därpå kommer attacken. En polis har vittnat om att det var vid denna tidpunkt som allt ”kantrade” och blev våldsamt. 

– Det är upphetsat stämning och hon driver upp den stämningen och agiterar mot polisen, och leder andra deltagare i ramsor. Sen har hon den här facklan och leder folkmassan mot polisen. Där slår det över från ord till handling och det påbörjas intensiv stenkastning mot polisen, säger Tomas Olvmyr.

Kvinnan: ”Jo jo jo”

På filmen hörs plötsligt någon uppmana folksamlingen att inte kasta sten mot polisen. Kvinnans svar är högljutt och bestämt, enligt domen:

”Jo jo jo.”

Den 58-åriga kvinnan medger att hon var upprörd och att det är hon på filmen, men nekar till brott.

Nu dömer Malmö tingsrätt kvinnan till ett års fängelse för anstiftan till våldsamt upplopp. Förutom kvinnan döms en man i 25-årsåldern för samma brott till sex månaders fängelse. De döms till ett års, respektive sex månaders, fängelse.

Ytterligare fem personer döms för delaktighet i upploppen genom att de bland annat har kastat stenar. De fem är yngre och döms till ungdomstjänst eller villkorlig dom med samhällstjänst. 

Fem personer frikänns helt av Malmö tingsrätt. Tidigare under våren dömdes 13 personer för att ha deltagit i upploppen.

FLER NYHETER: S-toppen fick larm om romsk rättegång – förra året