Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sju åtalas för att ha tvingat bulgarer tigga i Sverige

Lisa Green, koordinator mot människohandel i Polisregion Syd och Mattias Sigfridsson, chef för polisregions Syds sektion mot internationell grov organiserad brottslighet berättade om tillslaget vid en presskonferens i början av december förra året. Foto: Jens Christian
Tretton personer som tvingats tigga ska berätta i tingsrätten om verksamheten. De kommer från Bulgarien. Bilden har inget med aktuella händelsen att göra. Foto: PER WISSING GT/EXPRESSEN

När en svårt misshandlad man hittades i ett dike förra året utanför Växjö ledde spåren till en liga som misstänks ha tvingat fattiga tigga.

På fredag åtalas sju personer som misstänka för att ha ingått i ligan.

Den misshandlade mannen påträffades den 5 april 2017. En tid senare kunde polisen sätta in hemliga tvångsmedel för att samla bevis.

− Verksamheten upphörde genom polisens tillslag i början av december 2017. Gärningsmännens telefoner hade då under flera månader innan tillslaget varit avlyssnade, säger kammaråklagare Måns Biörklund som lett förundersökningen.

Poliser gjorde husrannsakningar i Växjö, Hultsfred och i Virserum. Nätverket bakom den misstänkta människohandeln ska enligt uppgift ha fört ut miljonbelopp under de två år, 2016 och 2017, som de ska ha låtit andra tigga och tjäna pengar åt dem.

Sju personer åtalas på fredag vid Växjö tingsrätt som misstänkta för människohandel.

Dömda för grov misshandel

Tretton personer som tvingats tigga ska berätta i tingsrätten om verksamheten. De kommer från Bulgarien.

En person åtalas också misstänks för medhjälp till människohandel eftersom denne ställt upp med bostad åt de sju misstänkta männen.

De två män som senare greps för att ha misshandlat mannen som hittades i ett dike utanför Växjö dömdes i september i tingsrätten för grov misshandel och för människorov till sex respektive fem och ett halvt års fängelse. 

Förundersökningen blir offentlig först när åtalet lämnas in på fredag i Växjö tingsrätt. Men vid en tidigare presskonferens uppgav man från polisen att ett eller kanske två fall där det är barn eller ungdomar mellan 15 och 18 år.

Utredningen har gjorts i samarbete med bulgariska myndigheter.