Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Sista bilden på Emilia – telefonen kan bli nyckeln i polisens sökande

Vittnen såg henne lämna sin bostad på förmiddagen.
Den här bilden tog Emilia Lundberg på sig själv och publicerade kl 8 på morgonen på Facebook samma dag hon försvann.
Foto: Privat
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Klockan 8 på fredagsmorgonen la Emilia Lundberg upp en bild på sig själv på Facebook.

Sedan lämnade hon sin lägenhet och försvann spårlöst.

Hennes mobilabonnemang kan avslöja vilka som haft kontakt med henne innan hon försvann och kartlägga vilka platser hon besökt.

– Emilia gick aldrig någonstans utan sin mobiltelefon, säger hennes mamma som vädjar till alla som kan veta något att kontakta polisen.

Spåren efter 20-åriga Emilia upphör utanför hyreshuset där hon bor. På fredagsförmiddagen såg vittnen henne gå ut från porten. I hennes närhet fanns en kraftig person med grå kappa eller jacka, enligt vittnen. Den här personen ska ha haft en cykel stående vid porten.

Ingen vet var Emilia tog vägen sedan. Det faktum att Emilia inte hörts av oroar familjen.

– Hon hade alltid med sig sin mobil. Emilia hade varken dator eller Ipad. Hon använde sin mobiltelefon till allt, säger hennes mamma.

Skaffade ny mobiltelefon

Mobiltelefonen var ny, en svart Iphone som Emilia skaffade i somras. Hennes mobilabonnemang kan ge polisen information om platser och personer som hon haft kontakt med , och kanske en förklaring till vad som hänt henne. 

– Om någon hittar en sådan mobiltelefon, kontakta polisen, säger Emilias mamma.

En åklagare finns numera som förundersökningsledare och är den som lämnar in en begäran till domstol att Emilias mobiloperatör, Telenor, ska bistå polisen. Telenor har listor på vilka som ringt Emilia och vilka hon ringt till. 

– För att inte riskera att förstöra utredningen kan jag för närvarande inte ge någon information om ärendet. Det rör sig om ett pågående försvinnande och det är angeläget att utredningen får fortsätta ostört, uppgav förundersökningsledaren kammaråklagare David Ludvigsson på fredagen i ett pressmeddelande.

Mobiloperatören har också uppgift om vilka platser Emilia besökt innan försvinnandet och mobilen stängdes av.

– Sista gången mobiltelefonen kopplades upp var i Tollarp, säger hennes mamma.

Mystiken kring Emilia Lundbergs försvinnande har fått polisen att utreda det som ett misstänkt människorov. Hennes familj visste att hon ibland var bortrest men kontakten med familjen var hon noga med att hålla.

Kan ha tagit bussen

– Det kunde hända att vi inte fick tag på en henne under en timmes tid men då har det oftast berott på att telefonen laddat ur. Vi talade med varandra varje dag, säger hennes mamma.

 Tollarp har inga tågförbindelser. Det är antingen buss eller bil som krävs för att kunna lämna orten.

– Emilia kan ha tagit regionbussen som går från Tollarp. Hon kan ha åkt till Malmö eller Kristianstad. Men hon också också hämtas av någon med bil, säger mamman som plågas av ovissheten av vad som kan ha hänt hennes barn.

Om Emilia Lindberg rest till Malmö och sedan tagit tåg kan hon ha filmats av de övervakningskameror som finns inne på centralstationen.

Om hon hämtas med bil är det avsevärt svårare att spåra henne.

– Om något sett henne eller vet något så vädjar vi, hennes familj, att ni ska kontakta polisen. Det går bra att även göra det anonymt, säger hennes mamma.

Polisen: Vi behöver tips

Att rubriceringen har ändrats till människorov har flera förklaringar, berättar polisen. Dels beror på det spår som framkommit under förundersökningen. Dels beror det på att Emilia inte har lämnat några livstecken efter sig sedan förra fredagen. 

– Av min erfarenhet kan jag säga att människor som försvinner av egen fri vilja brukar lämna något slags spår efter sig, eller några signaler till anhöriga eller nära vänner. Men de signalerna hittar vi inte i den här utredningen. Det finns inga signaler efter henne sedan den 22 november, säger Robert Loeffel, presstalesperson vid polisen.

Eftersom Emilia är helt spårlöst försvunnen, utan att ha lämnat några tydliga spår efter sig, har polisen inget pågående sökarbete. 

– Vi vet inte vart vi ska leta någonstans och vi kan inte börja leta på måfå, säger Robert Loeffel, som dock berättar att polisen har fått en del tips sedan försvinnandet blev uppmärksammat: 

– Efter namn och bildpubliceringarna i media får vi in en del information kontinuerligt som vi går vidare med. Det är jätteviktigt att folk hör av sig så vi kan få fram någon observation någonstans så att vi kan börja leta.

Micke Ölander rapporterar från platsen.