Unga rånare tvingade sitt offer att klä av sig

Rättegången vid Lunds tingsrätt mot de sex unga misstänkta väntas ta tre dagar att genomföra.
Foto: TT NYHETSBYRÅN / JESSICA GOW

Fem killar i övre tonåren och en 23-åring åtalas för flera rån i Lund och Eslöv under hösten. Rånoffren är också yngre killar som blivit hotade och bestulna.

En av dem blev av med nästan alla sina kläder i en gränd i Lund.

De sex åtalas för tre rån, en stöld, ett häleri, ett fall av övergrepp i rättssak och ett ringa narkotikabrott.

När det gäller rånen, som är de allvarligaste brotten, nekar de. De medger att de har varit på platsen där brotten har begåtts men hävdar att någon annan är skyldig.

De har dessutom inte lämnat likalydande versioner av händelseförloppen.

Ett rån i Eslöv

Fyra av killarna åtalas för ett rån på Stora torg i Eslöv den 19 september. Offren var två killar i 16-årsåldern som hotades med pistol.

De tvingades lämna ifrån sig busskort och bankkort med kod. Rånarna tog senare ut 200 kronor. Båda offren hotades med mer våld om de skulle göra polisanmälan.

Det andra rånet begicks den 16 oktober på Staffans gränd i Lund. En 17-åring hotades med kniv och plockades på sina kläder.

Han tvingades ta av sig jacka, tröja, bälte, mössa, skor, solglasögon, mobil och hörlurar och lämna över alltihop till en ensam rånare. 18-åringen som pekas ut för brottet nekar.

Tog ut pengar

Det tredje rånet begicks tre dagar senare på Korsgatan i Lund. Där bestals en 21-årig man på sina hörlurar och några flaskor alkohol.

Ett par av killarna åtalas för att ha krossat en ruta till bil och stulit hemelektronik och en plånbok med betalkort. Korten har använts för inköp på omkring 1200 kronor.

En 17-åring åtalas för häleri sedan en stulen mobiltelefon hittats hemma hos honom vid en husrannsakan. Och en 18 åring åtalas för ringa narkotikabrott – som han faktiskt erkänner.

Rättegången mot de sex unga misstänkta väntas ta tre dagar att genomföra. Fyra av dem sitter häktade sedan slutet av oktober.