Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sex åtalas för upplopp efter Koranbränningen

Flera poliser skadades under upploppet.
Foto: FRITZ SCHIBLI
16-åringen är en av fem tonåringar som åtalas för våldsamt upplopp. Bilden till vänster togs under upploppet. Bilden till höger togs efter att han gripits. 16-åringen förnekar att han deltagit i upploppet.
Foto: Polisen

Sex personer åtalades i dag på eftermiddagen för våldsamt upplopp i Malmö, rapporterar SVT Nyheter. Våldsamheterna var en följd av den Koranbränning som inträffade i Rosengård.

En 31-årig man och fem tonåringar åtalas. 15 poliser skadades.

– Det fullkomligt östes sten mot oss, säger en polisman i förhör.

Upploppen startade på fredagskvällen den 28 augusti efter en Koranbränning på Rosengård och att personer sparkat på en Koran på Stortorget i Malmö. 

Kammaråklagare Tomas Olvmyr räknar med att fler personer ska åtalas, vilket Kvällsposten tidigare rapporterat om. Sammanlagt 15 poliser skadades under upploppen.  De fick blåmärken, värk på kroppen och huvudet efter att ha träffats av stenar. 

Polisens bilar fick skador som uppskattas kosta 3 miljoner kronor att reparera. Malmö kommuns egendom fick skador för 1 miljon kronor.

En 31-årig man är den ende som häktats. Han har identifierats med hjälp av filmer som han själv publicerat på TikTok där han anför flera personer och uppmanar dem att attackera poliser.

I förhör har 31-åringen lämnat undvikande svar på polisens frågor:
– Jag kan inte neka allt, det finns vissa saker som jag erkänner för det finns videoklipp, har han sagt vid ett tillfälle.

Ägg och stenar

Han åtalas för våldsamt upplopp, försök till blåljussabotage, narkotikabrott samt för att vid ett annat tillfälle ha hotat en kvinna. På en sekvens ser det ut som att han själv kastar sten.
Upploppen samlade som mest cirka 300 personer, enligt polisen.

Fem tonåringar åtalas också. Fyra av dem är pojkar och 16 år. Den femte är en 17 år gammal flicka. Hon har erkänt att hon kastat gatstenar mot poliser.

Oroligheterna började vid 18-tiden men eskalerade kring kl 19 och strax efter. Då tändes också eldar med hjälp av bland annat bildäck på och kring Amiralsgatan.

Poliserna på platsen märkte under de första timmarna at de ”goda krafterna”, invånare i Rosengård som försökte lugna ned den alltmer upphetsade stämningen, fick allt svårare att göra sig hörda.  Ett polisbefäl beslöt att släcka en eld i korsningen Amiralsgatan/Västra Kattarpsvägen eftersom det fanns naturgasbussar i närheten. 

Brandbomb mot poliser

Men räddningstjänstens försök tillsammans med polisen att släcka branden stoppades av folksamlingen. Först möttes de av äggkastning men sedan kom stenare mot poliser och räddningstjänsten..

En gatsten kastades mot bland annat mot rutan på en polisbil och krossade rutan. Stenen var nära att träffa den polisman som satt i bilen och hade enligt ett polisbefäl kunnat få ”förödande konsekvenser” om den träffat polismannen.

– Jag har aldrig varit med om att bli så påkastad som vi blev under den här händelsen. Det fullkomligt östes sten mot oss både när vi var i våra fordon och när vi var utanför. De som kastade sten mot avdelningarna var helt likgiltiga till om någon skulle bli träffad, säger en polisman i ett förhör.

Andra poliser fick fly när en grupp personer kastade flaskor mot dem.

Efter midnatt, klockan 00.45 såg poliser också hur en molotovcocktail, en flaska fylld med bensin eller motsvarande, kastades mot poliser.

När polisens insatschef i ett förhör försökte sammanfatta hur han upplevde det som hände gjorde han det så här:

”Detta upplopp var det mest våldsamma och utdragna som han har varit med om. XXX(polisbefälet, red. am) drar paralleller till kravallerna på Rosengård för cirka tio år sedan också var våldsamma men detta var värre.”

Cirka klockan 02 bedömde polisen att det våldsamma upploppet var över.