Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så lurade Carl Piper rånarna vid slottet

Den kände greven Carl Piper misshandlades och rånades i sitt slott
Ewa-Gun Westford berättar att rånarligan som härjar till synes har god kännedom om platserna de riktar in sig mot. Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Greve Carl Piper attackerades och rånades under onsdagskvällen. Foto: JENS CHRISTIAN
Greve Carl Piper blev brutalt rånad på onsdagskvällen.Foto: JENS CHRISTIAN

En våldsam rånarliga härjar.

Ett av offren är välkände adelsmannen greve Carl Piper, 73, som blev såväl rånad som misshandlad under skräcktimmarna i onsdags.  

Men greven var alert och lyckades lura in rånarligan i en fälla. 

– När larmet ljöd försvann rånarna, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen-

Rånarligan har härjat på Österlen och Söderslätt sedan den 13 januari och slagit till vid minst fyra tillfällen. Lite drygt tio poliser arbetar med att stoppa gärningspersonernas framfart, men än så länge finns inga misstänkta.

Ligan har vid några tillfällen bestått av två män och en kvinna. 

– Hon tog en av mina köksknivar och hotade sticka mig om jag inte berättade var bankdosan var, har en drabbad tidigare berättat för Kvällsposten

I onsdags slog ligan till för fjärde gången - mot greve Carl Piper i hans bostad på Högestad slott och Gods. Rånet pågick under en ”förhållandevis lång” tid, enligt polisen. Först efter att Carl Piper lurat in rånarna i en fälla försvann gärningspersonerna från platsen.

– De gick runt med honom efter att han blivit misshandlad. Men han tänkte till, så de åkte till en angränsande byggnad ett par hundra meter därifrån som han visste var larmad. Det var dessutom ett yttre larm så det ljöd och då försvann rånarna därifrån, säger Ewa-Gun Westford. 

Så han lockade in rånarna i en fälla? 

– Ja, jag menar det var ett utdraget förlopp eftersom han har ett jättestort hus. Han lyckades tänka efter där.

En viktig del i polisens jakt på rånarligan är eventuell kameraövervakning – och vid rånet mot Carl Piper kan de ha fastnat på bild. Hans slott är nämligen utrustat med avancerade kameror. 

– Men den viktigaste aktören för oss är allmänheten. Att man är vaken, alert och berättar för polisen vad man ser, säger Ewa-Gun Westford. 

Varning på Facebook 

Godsets vd Christian Negendanck berättar att Carl Piper mår bra efter omständigheterna och att verksamheterna vid godset flyter på. 

– Efter omständigheterna mår han väl, säger han.

Boende kring Österlen och Söderslätt har den sista tiden själva börjat agera för att stoppa rånarligan. På några platser har det byggts upp hemmagjorda vägspärrar.

Det kan dels handla om att bilar ställs tvärs över infartsvägar för att stoppa rånarna från att köra in. I stället måste rånarna köra av vägarna och ned i blöta åkrar, som kan vara svåra att ta sig igenom. 

– När folk blir utsatta för sådant här blir ju andra så klart rädda och skrämda. Dessutom finns det en utbred kritik mot att vi inte har en tillräckligt bra polisiär närvaro ute på Österlen, säger Ewa-Gun Westford. 

Efter det tredje brottstillfället den 20 januari gick polisen i Österlen ut med en varning till allmänheten på Facebook.

Bara ett drygt dygn senare rånades och misshandlades greve Carl Piper. 

Efter det misslyckade rånförsöket den 20 januari gick polisen ut med en varning på Facebook. Foto: Polisen Österlens Facebook

”Beredda att ta till våld” 

Polisen kan i nuläget inte slå fast att det är samma rånare som slagit till vid alla fyra tillfällen. Men tillvägagångssätten är snarlika och enligt polisen framstår det som att rånarna har god kännedom om platserna som de slår till mot.

– Det är viktigt att man tänker till och inte utsätter sig själv för något. De här personerna har visat att de är beredda att ta till våld och de är aggressiva i sitt beteende. Då måste man tänka till, säger Ewa-Gun Westford.

Kan du minnas att något liknande hänt för, med rånarligor som riktar in sig mot isolerade gårdar? 

– Nej, men vi har ett ständigt flöde av människor som är ute på landsbygden och begår grova stölder. Det kan vara dieselstölder, kostgödselmedel, vitvaror och lantbruksmaskiner. 

– När det kommer till de här rånen ser vi att de försöker ta sådant som är enkelt att få med sig. Det kan vara kontanter och guld. 

Carl Pipers gods och bostad spärrades av och en teknisk undersökning genomfördes efter onsdagens brutala rån. Foto: JENS CHRISTIAN

Tidigare har liknande grova rån ute på landsbygden ofta slutat med att stöldgodset förs ut från Sverige. Därför pågår även ett myndighetsöverskridande samarbete mellan polis, Tullverket och gränspoliser för att sätta stoppa för rånligans framfart. 

– Polisen finns alltid vid gränserna och vi har våra interna kanaler så att gränspolisen alltid är redo. Sedan samverkar vi med tullen och alla andra instanser som vi kan arbeta med. Vi klarar inte detta själva, säger Ewa-Gun Westford.

Grova rån på Österlen och Söderslätt

13 januari, Fuglie

Rånet inträffade på kvällen när två män och en kvinna tvingade sig in i bostaden. Rånarna kom över värdeföremål, en klocka och cirka 3 000 kronor i kontanter.

 

15 januari, Tomelilla

En lantbrukare utanför Tomelilla blir utsatt för ett rån - återigen är gärningspersonerna två män och en kvinna. Efter rånet går polisen i Österlen ut med en varning via sin sida på Facebook.

 

20 januari, Borrby

Rånarna slår till en tredje gång, men misslyckas. Den äldre mannen som bor på gården lyckas stänga sin dörr. Rånarna blir kvar på adressen och slår på dörren, men lämnar när den äldre mannen lyckas slå larm till polisen. 

Händelsen rubriceras som försök till grovt rån.

 

22 januari, Högestad

Greve Carl Piper blir misshandlad och rånad i sitt hem, av vad som tros vara samma rånare. Händelseförloppet är förhållandevis långt, rånarna rör sig inne i Carl Pipers bostad och söker efter värdesaker. 

Platsen är utrustad med övervakningskameror och rånarna kan ha fångats på bild. 

Carl Piper – ”Röde greven” i adelns elit

Trots sina privilegier – greve Carl Piper är kritisk till EU:s gårdsstöd och fideikommissen.

Relaterat: Här slår rånarna till mot Ica-butiken

Slog till mot Ica Nära Ljung i Herrljunga på lördagskvällen – se övervakningsfilmen här.