Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så jagar polisen Jaffars mördare

15-årige Jaffar sköts ihjäl i Malmö – grannarna och anhöriga tände ljus
Jaffar blev bara 15 år.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Mordet på 15-årige Jaffar i Malmö har skakat om staden och resten av landet.

Polisen arbetar intensivt med att hitta mördarna, två män som flydde på cykel. Mordet tros ha fångats på film.

– Vi har mycket tekniskt material att analysera, säger Ewa-Gun Westford, presstaleperson vid polisen i region syd.

Runt klockan 21 på lördagskvällen stod Jaffar, 15, vid en pizzeria på Ystadsgatan i stadsdelen Möllevången i Malmö. Plötsligt besköts han och en jämnårig pojke med flera skott. 

Jaffar dog nästan omgående. Den andra pojken är livshotande skadad och vårdas fortsatt på sjukhus.

Efter mordet samlade polisen in material från övervakningskameror i området. På bilderna syns bland annat hur två manliga gäster sitter närmast fönstret och äter. Sedan går ytterligare en gäst in på pizzerian.

Ute på gatan är situationen till en början lugn. En ung kille passerar som hastigast. Några kvinnor promenerar också förbi på trottoaren.

Sedan kommer två personer på cykel. De tar fram vapen och skjuter. En fönsterruta krossas, och därefter syns hur en ung kille i jacka och luvtröja rusar in på pizzerian innan han segnar ihop framför disken.

Bildmaterialet visar också hur en tunn kille i ljus jacka försvinner i väg på en cykel.

Detta har hänt

Klockan 20.57 på lördagskvällen larmades polisen om flera höga smällar i området Hästhagen i Slottsstaden i Malmö. Kort därefter påträffades en söndersprängd bil.

Några minuter senare, klockan 21.03, sköts två tonåringar utanför en pizzeria på Ystadsgatan, Möllevången. En av dem, 15-årige Jaffar, avled. Den andre vårdas för livshotande skador.

Två misstänkta gärningsmän jagas för mordet. De flydde på cykel.

Söndagen den 10 november beslöt rikspolischefen Anders Thornberg att utlysa en nationell särskild händelse efter dåden i Malmö, något som tidigare gjorts vid till exempel terrorattentatet vid Drottninggatan 2017 och skogsbränderna 2018.

”Operation Rimfrost”

Dagen efter mordet upprättade Malmöpolisen en särskild stab och extrainkallade ett stort antal poliser och utredare för att kraftsamla i utredningen. Senare utlystes även en särskild nationell händelse som går under namnet ”Operation Rimfrost”.

När det kommer till mordet på Jaffar, 15, kan övervakningskamerorna bli avgörande för polisens jakt efter gärningsmännen.

– Vi har mycket tekniskt material att analysera med tanke på var det skedde, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid polisen i region syd.

Dels handlar det om polisens egna övervakningskameror, berättar hon, men även dels om allmänhetens bild- och filmmaterial från platsen.

– Att analysera allt är ett omfattande arbete, men det är en av de viktigaste åtgärderna just nu.

Kan ni säga något om hur gärningsmännen såg ut?

– Inte i nuläget, så långt har vi inte kommit än att vi kan säga det.

Polisen var på plats dagen efter mordet för att ta emot tips men också för att skapa trygghet.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Många blev vittnen

Mördarna slog till vid en tidpunkt och på en plats där många människor vanligtvis är i rörelse. Det är också en plats känd för att det förekommer öppen droghandel. 

Många blev vittnen till skjutningen, personer som i sin tur kan ha egna bilder eller uppgifter som kan styra polisen mot mördarna.

– I de första vittnesförhören på plats gjorde vi först en sållning och sedan går de vittnesuppgifterna vidare till utredningsteamen för analys. De kontaktar sedan personer i efterhand, eller så kommer människor till oss med information, säger Westford och fortsätter:

– Vi vill ha in så mycket tips som möjligt för att själva göra bedömningen om det är relevant för utredningen eller inte.

 

LÄS MER: Mördade Jaffar, 15, hånas i sociala medier

 

LÄS MER: Pojkarnas liv innan skotten vid pizzerian

 

LÄS MER: Moskén höll minnesstund för mördade Jaffar, 15

Ladda ner Kvällspostens app