Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så inriktade sig falska poliser på äldre offer

En av gärningsmännen dömdes till ett år och två månader för grovt bedrägeri, olaga hot och misshandel.
Foto: POLISEN

Under tisdagen dömdes sju gärningsmän i en bedrägerihärva. 

Deras offer var främst äldre kvinnor i övre pensionsåldern.

Gärningsmännen har utgett sig för att vara poliser och har lurat ett av offren på guld värt upp mot 100 000.

Enligt domen blev offren uppringda av en man som utgett sig för att vara polis. Mannen talade med skånsk dialekt och informerade dem som svarade att de blivit utsatta för bedrägeriförsök. För att hjälpa till i polisens utredning uppmanades offren att ge ifrån sig sina värdesaker så att de kan hållas i förvar tills brottet är utrett – men det var inga riktiga poliser.

Målsägandena har i de flesta fall uppmanats att lägga sitt bankkort och sina smycken i ett kuvert samt har övertygats att överlämna kuvertet till en påstådd civilpolis som kommit hem till målsägandena under pågående brottssamtal”, framgår det i utredningen enligt domen.

Åklagaren beskriver i domen hur ett av brottsoffren blev uppringd av gärningsmännen och hur hon kände sig trygg i tron att det var en polis. Samtalet varade i två timmar. 

102 000 kronor

Mannen sa åt henne att stoppa ner allt guld och hennes bankomatkort i en plastpåse. Hon gjorde som mannen sa åt henne. Mannen pratade hela tiden med henne, även då hon samlade ihop guldet”

Brottsoffret gjorde som hon blev tillsagd av den falska polisen på andra sidan luren. Hon gick ner och mötte upp ytterligare en falsk polis som tog påsen i ”säkert förvar” utan att säga ett ord. I påsen låg 340 gram smycken i 18 karat guld, värderat till 102 000 kronor. 

I domen är det detaljerat beskrivet hur gärningsmännen valde ut sina offer utifrån adress och ålder – uppgifter som de enkelt kunde hitta på nätet. Detta skulle visa sig vara en av åklagarens viktigaste bevismaterial. Vid husrannsakan hos gärningsmännen hittades flera telefoner som använts för att söka upp brottsoffer och för kommunikation gärningsmännen emellan. 

Gärningsmännen utgav sig för att vara poliser.
Foto: POLISEN

Flera fängelsestraff

”Under de dagar som bedrägeribrotten har skett har ett flertal personer, samtliga 71 år eller äldre, ringts upp från brottstelefonen”

De tre huvudgärningsmännen döms till fängelse i två år och nio månader, ett år och sex månader respektive ett år och två månaders för flera grova bedrägerier. Vidare dömdes ytterligare en till tre månaders fängelse för grovt bedrägeri. 

Tingsrätten dömde också tre medgärningsmän för delaktighet i bedrägeribrotten och penningtvättbrott. Dessa var till exempel ansvariga för att ta emot pengar på Swish och hämta ut dem ur bankomaten. Straffen för de medgärningsmännen varierade mellan en månads fängelse och skyddstillsyn. 


SE FLER NYHETER: Knivdådet vid mordbranden i Halmstad – det här vet vi

Tre personer anhållna • Polisen utesluter inte fler döda – person saknas