Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så hamnade polisens vapen i åtalade mördarens händer

Polismästare Stefan Sintéus har fortsatt förtroende för polismannen.
Foto: CAROLINE LARSSON
Vapnet som användes vid skjutningen den 10 mars förra året hade av misstag hamnat hos polismannens jaktkamrat och sedan stulits. Men ingen upptäckte förrän efter skjutningen att jaktkamratens polisanmälan om stölden handlade om ett vapen som inte var hans eget.
Foto: Polisen

Polismannens vapen användes vid en dödsskjutning i Malmö förra året. 

Innan dess hade geväret förväxlats vid en jakt och sedan stulits, uppger polismästare Stefan Sintéus. 

– Det är djupt olyckligt att det blev så här, säger han. 

Stölden polisanmäldes men av någon anledning gjordes ingen kontroll av vapnet mot det register där alla vapen ska registreras. Då hade förväxlingen upptäckts. Mannen som blev bestulen hade ingen anledning att betvivla att det vapen som försvann efter ett inbrott var något annat än hans eget, uppger polisen. 

Men så var det alltså inte.

– Det är djupt olyckligt att det blev så här. Vi har fortsatt förtroende för polismannen men man har en skyldighet att följa bestämmelserna i vapenlagstiftning, säger polismästare Stefan Sintéus.

Hade likadant vapen

I slutet av oktober förra året fick utredare som ansvarade för förundersökningen av mordet på en 25-årig man det överraskande beskedet. Mordvapnet som använts för att skjuta ihjäl 25-åringen på Holma torg i Malmö ägdes alltså av en polisman verksam i Skåne.

Ärendet överlämnades till chefsåklagare Martin Tidén på särskilda åklagarkammaren. Han beslöt att göra en husrannsakan hos polismannen. Men då gjorde poliserna en märklig upptäckt. Han hade ett exakt likadant vapen hemma hos sig.

Polismannen anhölls, försattes på fri fot men är misstänkt för vapenbrott.

Efterhand klarnade bilden och det blev enligt polisen uppenbart att det var frågan om en förväxling. Ingen av de två männen hade insett att de tagit varandras vapen. Men den polisman som tog emot polisanmälan efter inbrottet hos polismannens jaktkamrat hade inte heller upptäckt det.

Det var först efter skjutningen på Holma torg som det kom fram och när poliser gjort husrannsakan hemma hos polismannen. 

21-åringen och hans 20-åriga kamrat åtalades i dag som misstänkta för mord och grovt vapenbrott.

Polismannen och hans jaktkamrat har båda vapenlicens. Förundersökningen mot polismannen är inte avslutad.

TV: En gripen för knivattack på skola i Trelleborg