Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rolls–Royce stulen i Båstad - värd 5 miljoner kronor

Denna Rolls–Royce, värd 5 miljoner kronor, stals i Båstad natten mellan torsdagen den 13 augusti och fredagen den 14 augusti . Bilen är registrerad i Schweiz.
Foto: Larmtjänst
Ägaren som blev av med bilen har kvar nycklarna. Tjuvarna har använt avancerat utrustning för att kunna stjäla den värdefulla och exklusiva bilen.
Foto: Larmtjänst

På torsdagen i förra veckan parkerades denna Rolls–Royce Dawn i ett garage vid en villafastighet i Båstad. På morgonen var bilen försvunnen.

Den är värd cirka 5 miljoner kronor och har ett avancerat stöldskydd. Ägaren har kvar nycklarna.

– Vi tror att det är en liga som härjar, säger Mats Carlsson på Larmtjänst AB.

Rolls–Royce liksom andra exklusiva bilmärken har avancerade system ska som ska förhindra stölder. Men ligorna som stjäl dyrbara bilar använder tekniska hjälpmedel som till exempel att skimma bilnycklarna för att sedan kringgå stöldskyddet.

Bilen som stals i Båstad natten mellan den 13 och 14 augusti är registrerad i Schweiz. Polisen och Larmtjänst har gått ut med en efterlysning och vädjar om tips från personer som kan ha sett bilen i samband med att den stals eller senare.

– Troligen är det en välorganiserad liga med avancerade hjälpmedel som stulit bilen. Vi misstänker att de även är ute efter Bentleys, säger Mats Carlsson.

Den stulna bilen är i princip helt ny.

Smugglas ut ur landet

Svårigheterna att sälja en stulen Rolls–Royce är uppenbara. På Larmtjänst tror man att bilen kommer att smugglas ut ur Sverige.

– Den kommer i så fall förses med falska identitetshandlingar och säljas, säger Mats Carlsson.

För att kunna genomföra en sådan stöld krävs inte bara kunskaper utan också ett väl organiserat nätverk.

Kvällsposten skrev nyligen om ett fall när en ny Mercedes stals utanför Helsingborg. Tjuvarna körde direkt efter stölden in bilen i en mindre lastbil och transporterade den till Malmö. På så sätt kunde de undgå att upptäckas av poliser när bilen blev efterlyst.

Den stulna Mercedesbilen hittades senare i ett garage och var då slaktad på delar.

– Vi har stött på en liga i Stockholmstrakten som stal BMW och tog reservdelar på samma sätt. Det var bara molekyler kvar av bilarna, säger Mats Carlsson.