Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Risk för hämnd efter mordet på nyårsafton

Se rapporteringen om mordet på nyårsafton i Malmö.
Foto: JOHAN NILSSON/ TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/ TT / TT NYHETSBYRÅN

Mitt i ett bostadskvarter sköts en ung man till döds i Malmö på nyårsafton.

Polisen inleder nu en särskild händelse – och gör sig redo för risken att någon i den kriminella miljön ska hämnas.

– Det handlar om situationen i Malmö i stort, säger Patrik Nyquist, polisens förundersökningsledare.

Klockan 17.17 på nyårsafton kom de första samtalen till polisen från boende i området kring Von Rosens väg på Rosengård i Malmö, som uppgav att de hört skottlossning. Brottsplatsen lokaliserades till en gård som är omgiven av flerfamiljshus. 

– Det är klart att det ekar på den platsen, och trots att många skjuter raketer vid den här tidpunkten är det folk som uppfattar skottlossning, säger Patrik Nyquist, polisens förundersökningsledare.

Efter de höga smällarna hittades en skadad man på marken utomhus. Mannen som var i 25-årsåldern fördes med ambulans till sjukhus, men hans liv gick inte att rädda.

Polisen har genomfört teknisk undersökning på platsen och hållit förhör med personer på platsen och anhöriga till offret. Arbetet fortsätter under nyårsdagen då polisen även är på plats i området för att komma i kontakt med fler vittnen.

Polisen har beslutat om att inleda en särskild händelse för att få tillgång till ännu mer resurser i utredningen – men också för att rusta upp inför eventuella hämndaktioner.

– Det handlar om situationen i Malmö i stort. Man höjer beredskapen för att minimera risken för vedergällningar och jobbar trygghetsskapande, säger Patrik Nyquist.

Mord på samma gata 2018

I juli 2018 sköts en 23-årig man ihjäl på samma gata. Den gången rörde det sig om ett misstänkt beställningsmord som utfördes av 23-årige Samir Berglind, som har dömts till tolv års fängelse för mordet.

Bakgrunden till händelsen på nyårsafton, som initialt rubriceras som mord alternativt dråp, är fortsatt under utredning.

– Generellt sett har skjutningar under den senaste tiden kopplats till kriminella miljöer. Det kan handla om vedergällningar eller uppgörelser, säger Nyquist och fortsätter:

– Innan vi har en fullständig lägesbild måste vi utgå ifrån att det här också handlar om det. Vi måste ta höjd för det, även om jag inte slår fast det. Den här platsen har också varit föremål för skjutningar i den miljön tidigare så det är inte konstigt.

TV: Se fyrverkerikaoset på Möllan på nyårsafton

Stökigt nyårsfirande på flera håll.