Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rigel, 71, ertappade beväpnad man: ”Skakis”

Rigel Bernhold, 71, låg i sängen och tittade på tv när en beväpnad man tog sig in i hennes bostad för att stjäla från henne.
”Det var ett trauma som jag inte önskar min värsta fiende”, säger Rigel Bernhold om händelsen. Foto: STEFAN LINDBLOM/HBG-BILD / HELSINGBORGS-BILD AB KVÄLLSPOSTEN
Rigel blev av med datorn under inbrottet. Foto: STEFAN LINDBLOM/HBG-BILD / HELSINGBORGS-BILD AB KVÄLLSPOSTEN

Rigel Bernhold, 71, låg i sängen och tittade på tv när en beväpnad man tog sig in i hennes bostad för att stjäla från henne. 

Men mannen hann inte fly så långt innan han var fast – han greps nämligen av polisen redan utanför hennes dörr. 

– Det var ett trauma som jag inte önskar min värsta fiende, säger Rigel Bernhold. 

Det var den 3 oktober i år som mannen slog till mot Rigel Bernholds lägenhet i centrala Helsingborg där hon bor ensam. 

Själv låg hon i sängen och tittade på tv när mannen tog sig in i hennes lägenhet. 

– Jag brukade inte låsa dörren förut ifall ambulanspersonal skulle behöva komma in, säger Rigel Bernholds. 

Plötsligt, där hon låg i sängen, upptäckte hon att det lyste i hallen. 

Först trodde hon att det var hemtjänstpersonalen, som besöker henne dagligen, som hade glömt att stänga av lyset. Men när hon gick upp från sängen såg hon att datorn som annars brukar stå i hallen var borta. 

Bar kniv

Den 71-åriga kvinnan ringde polisen direkt och de ryckte ut till platsen.

– Jag hörde inget men sedan såg jag en person med luva och kniv komma ut från köket. Det var den största kniven som jag sett, säger Rigel Bernholds. 

Och polisen kom fram i tid. Mannen hann bara lämna lägenheten för att fångas direkt utanför hennes lägenhetsdörr. 

– Det går inte i ord att beskriva hur det var, det var så att hjärtat stannade. När jag såg polisen knäppte jag händerna och tackade till gud faktiskt, jag har flera släktingar som har varit präster så jag har nära till gud, berättar Rigel Bernhold. 

Den 71-åriga kvinnan ringde polisen direkt och de ryckte ut till platsen.Foto: STEFAN LINDBLOM/HBG-BILD / HELSINGBORGS-BILD AB KVÄLLSPOSTEN

Möttes i rätten

I veckan var det rättegång där Rigel Bernhold fick möta mannen som hade varit inne i hennes lägenhet tidigare under hösten. Ett möte som var obehagligt, tyckte hon.

Mannen är känd av polisen sedan tidigare, och har under rättegången uppgett att han inte minns något av händelsen eftersom han var drogpåverkad, skriver SVT Skåne som var först med att berätta historian som Rigel Bernhold var med om. 

Mannen har nu dömts till åtta månaders fängelse för inbrottet.

Händelsen har påverkat Rigel Bernhold djupt. 

– Jag är fortfarande skakis, säger hon. 

Låser dörren

Om hon sover utan att låsa dörren i dag? Där är svaret nej. 

– Nej, nej, nu sover jag aldrig med öppen. Om det är så att jag behöver ambulans så är det bara att ringa nattpatrullen eller en granne. Då får de släppa in dem. Jag har inte behövt ambulans på länge, säger Rigel Bernhold som dels har kol och dels saknar känsel i benen. 

Och en ny dator är på väg till hennes lägenhet. 

– Min dotter kommer troligen i dag så att jag får en ny dator. Då har jag något att göra som kan skingra tankarna. Något att titta på så det skingrar, säger hon.