Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Resenärer stoppades med falska covid-test

Foto: ALEX LJUNGDAHL
Foto: KAY NIETFELD / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: Polisen

Resenärer med falska covid-tester har avslöjats i både Skåne och Stockholm. 

En man bosatt i Skåne som försökte flyga till Istanbul har åtalats för att ha visat upp ett falskt covid-test. En annan resenär togs på bar gärning i Helsingborg.

Skåningen åtalades i går i Malmö tingsrätt efter att i början av februari i år ha stoppats på Arlanda. Han skulle flyga till Istanbul men vid incheckningen reagerade personalen först på att han reste enbart med handbagage. En mer noggrann kontroll av hans negativa covid-19-test väckte i sin tur frågor.

Anledningen till at incheckningspersonalen kontrollerar dokumenten är att bolagen blir skyldiga att transportera hem passagerarna igen om det visar sig att dokumenten inte stämmer. 

Personalen på Arlanda tog kontakt med kliniken i Skåne som inte kunde hitta att mannen gjort ett test. Efter det beskedet fick mannen veta att han inte skulle få flyga till Istanbul.

När han senare förhördes av polis berättade mannen att han gjort ett självtest och nekar till att ha förfalskat det negativa testet.

– Jag fick hem ett självtest-kit. Jag gjorde testet och skickade i väg det, säger han i förhör hos polisen.

Stoppades i Helsingborg

Mannen hänvisade också till sin flickvän som enligt honom var beredd att gå i god för att hon sett honom göra det.

Men efter att en läkare på kliniken förhörts av polis beslöt åklagare att åtala mannen för brukande av falsk urkund.

En liknande händelse inträffade i nyligen i Helsingborg. En utländsk medborgare som är bosatt i Stockholm kom med färja till Helsingborg och blev där avslöjad. Han visade upp ett negativt covid-test för en polisman i tullfiltret. Men det visade sig vara förfalskat. 

Mannen erkände och har dömts till böter.

Sedan en månad tillbaka måste utländska medborgare kunna visa upp ett negativt resultat på ett covidtest som inte får vara mer än två dygn gammalt. Såväl svenska som utländska medborgare rekommenderas sedan minimera kontakt med andra i en veckas tid.

FLER NYHETER: Skånes vaccinsamordnare om uppdraget

Skånes vaccinsamordnare om uppdraget.