Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Stängd rättegång kan vänta efter skolattack

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
15-årige pojken misstänks bland annat för försök till mord efter attacken i mitten av augusti.
Foto: Polisen

På torsdag börjar rättegången mot den 15-åriga pojke som misstänks för skolattacken i Eslöv – där en lärare blev knivhuggen i magen.

Men förhandlingen kan komma att ske bakom stängda dörrar.

– Det finns mycket som talar för att det blir stängda dörrar med hänsyn till hans låga ålder, säger Linda Palmenäs, rådman vid Lunds tingsrätt, till SVT.

Den 15-årige pojken ska ha beväpnat sig, klätt sig i stridsväst och hjälm och gått in på sin skola i Eslöv. Där attackerade han den förste lärare han mötte, en man i 45-årsåldern, med kniv. Läraren skadades svårt.

Pojken kunde i samband med händelsen gripas av polis utanför skolan. I förra veckan åtalades pojken för mordförsök och för att ha hotat flera andra elever och en polis i samband med attacken.

Åklagaren har stark bevisning mot pojken, som själv dokumenterade attacken genom att filma den med sin telefon.

I pojkens rum hittades högerextremt klotter.
Foto: Polisen
Rättegången inleds i Lunds tingsrätt på torsdag.
Foto: FRITZ SCHIBLI

Stängt på grund av låg ålder

Polisen har även funnit omfattande bevisning på att 15-åringen under längre tid planerade sin attack i detalj, en planering som polisen hittat på pojkens dator och telefon.

Pojken har via sin advokat tidigare erkänt till grov misshandel men nekat till mordförsök.

Rättegången mot 15-åringen inleds i Lunds tingsrätt på torsdag. Men på grund av den misstänkte gärningsmannens låga ålder är det troligt att förhandlingen kommer att ske bakom stängda dörrar, det vill säga utan åhörare i salen. 

Det skulle i så fall innebära att åhörare, däribland medierna, bara får vara med i salen under rättegångens inledande del. Vad som sedan sägs skulle sedan vara okänt fram tills dess att rätten meddelar sin dom.

15-åringen filmade själv stora delar av förloppet under attacken.
Foto: Polisen

Fem dagars rättegång 

Advokat Leif Persson företräder 15-åringen.

– Det är sannolikt att frågan om stängda dörrar kommer upp. Både med tanke på min klients ålder, men även med tanke på att det finns många målsägare som är under 15-år, säger han.

Rättegången är planerad att pågå under fem dagar och Lunds tingsrätt förväntar sig stort intresse. Man har därför förberett en extra åhörarsal vid sidan av den ordinarie rättssalen.

TV: Attacken i Eslöv – detta har hänt

KvP:s reportrar på plats utanför församlingshemmet