Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Rånar-parets våldsspiral – före attacken mot greven

Så här rapporterade Kvällsposten/Expressen när greve Piper blivit rånad.
Paret åt på McDonalds i Staffanstorp efter det grova rånet i Vollsjö.
Den 31-åriga mannen har en rad brott bakom sig sedan tidigare.Foto: POLISEN
Kvinnan var bara 18 år när rånen begav sig.Foto: POLISEN
31-åringen skrev ett meddelande med ketchup på toalettpapper till sin flickvän.

Kärleksparet misstänks för att ha gett sig ut på en rånturné på Österlen, inriktad på förmögna äldre som bor ensligt. 

När de åkte fast instruerade mannen den 19-åriga kvinnan att tiga i förhör – via en servett där han skrev med ketchup.

För varje brott trappades våldet upp.

– Jag kan konstatera att våldet blivit kraftigare och kraftigare rån för rån, säger åklagare Emma Adolfsson.

Inne på toaletten på arresten i Ystad den 31 januari hittade väktare en bit toalettpapper med texten ”NEKA BONNIE HELA VÄGEN” skrivet med ketchup. I förundersökningen menar polisen att det verkar ha varit ett meddelade från den 31-åriga mannen till hans 19-åriga flickvän, där han använder smeknamnet ”Bonnie”.

Båda satt i arresten efter att ha genomfört vad som skulle bli det sista av de grova gårdsrån som satte skräck i äldre på Österlen och Söderslätt under januari.

I några av rån- och rånförsöken har paret agerat själva, ibland tillsammans med en tredje misstänkt, en 24-årig man. I det omskrivna rånet på greve Carl Piper misstänks de båda männen ha utfört rånet.

Enligt åklagaren var trions brott systematiska och planlagda och parets lägenhet i Malmö verkar ha figurerat som en centralpunkt.

I parets bostad hittades nämligen mängder med anteckningar på papperslappar med uppgifter om personer som är lantbrukare och egna företagare, alla boende ensligt på landet.

– På något sätt tror jag man gjort någon typ av efterforskningar efter den här typen av människor som skulle kunna ha pengar eller bo på det här sättet, säger åklagare Emma Adolfsson. 

På ytterligare en bit toalettpapper fanns ännu ett meddelande på toaletten ”SÄG NO COMET PÅ ALLT DET LÖSER ALLT ÄLSKAR DIG”.

Kvinnan träffade mannen som 17-åring

De båda männen hade kriminellt förflutet bakom sig. Den 31-åriga mannen hade precis avtjänat ett fängelsestraff när rånturnén började.

– Han frigavs från ett fängelsestraff så sent som i början av januari. Kvinnan har inga domar på sig sedan tidigare, säger åklagare Emma Adolfsson.

Kvinnan är tidigare helt ostraffad. Enligt förhör med anhöriga till kvinnan träffades paret när hon nyss fyllt 17. Han var då gift, hade flera barn och skulle avtjäna ett fängelsestraff, enligt förhöret.

Den anhöriga beskriver att 19-åringen blev ”helt förblindad” när hon träffade mannen.

– Hon hade blivit helt förblindad av hans tankar och planer för deras gemensamma framtid trots att hon var väl medveten om att han hade och skulle avtjäna fängelsestraff, säger den anhöriga i förhör.

Kniven som rånarna misstänks ha hotat med vid rånet i Tomelilla.Foto: POLISEN

När ketchup-meddelandet skrevs hade paret dagen innan ensamma genomfört ett grovt rån i Vollsjö på ett par i 80-årsåldern.

Enligt åklagaren började det med att 31-åringen slet upp ytterdörren och slog den äldre mannen med ett knytnävsslag. Därefter fortsatte misshandeln tills mannen låg på golvet men 31-åringen fortsatte att slå och sparka. 

Den 19-åriga kvinnan misstänks ha slagit den äldre kvinnan samtidigt som hon hotade henne med kniv. 

Efter rånet åt paret på McDonalds i Staffanstorp och fastnade på övervakningsfilm.

Senare samma kväll greps paret efter att ha prejats av polis.

Paret åt på McDonalds i Staffanstorp efter rånet.

Greve Carl Piper rånad och misshandlad

Knappt en vecka tidigare hade greve Carl Piper blivit överrumplad i sin bostad på  Högestad slott och Gods utanför Ystad.

Enligt åklagaren utfördes rånet av de två männen. Greven blev direkt attackerad med knytnävslag vid dörren. Därefter ska rånarna ha släpat honom till ett rum längre in i bostaden och satt honom på en stol där de fortsatt slå honom. 

Åklagaren menar att våldet trappats upp under tiden som ”turnén” pågick.

– Jag kan konstatera att våldet blivit kraftigare och kraftigare rån för rån, säger åklagare Emma Adolfsson.

I parets lägenhet hittade polisen tyska marks som man misstänker har stulits från greve Piper.Foto: POLISEN

Nu åtalas trion vid Ystad tingsrätt. Åklagaren kan inte säga om paret har agerat som en drivande part i trion.

– När det här hände i januari så var två av dem ett par och den tredje vet jag inte, jag utgår att det är någon form av kompis men hans inställning är att han inte känner de här två personerna. Det är uppenbarligen de tre som begår de här rånen men jag vet inte hur den tredje kommer in i bilden, säger Emma Adolfsson.

De båda männen har konstant förnekat inblandning i händelserna. 24-åringen påstår sig inte ens känna paret. Kvinnan däremot har berättat att hon varit med, men hon menar att hon inte gjort sig skyldig till brott.

– Kvinnan i sällskapet berättar att hon varit med på händelserna men vi har inget formellt erkännande, säger Emma Adolfsson.

 

GROVA RÅN PÅ ÖSTERLEN OCH SÖDERSLÄTT

13 januari, Fuglie

Rånet inträffade på kvällen när två män och en kvinna tvingade sig in i bostaden. Rånarna kom över värdeföremål, en klocka och cirka 3 000 kronor i kontanter.

Alla tre åtalas för rånet.

 

15 januari, Tomelilla

En lantbrukare utanför Tomelilla blir utsatt för ett rån - återigen är gärningspersonerna två män och en kvinna. Mannen blir hotad med kniv. Efter rånet går polisen i Österlen ut med en varning via sin sida på Facebook.

Alla tre åtalas för grovt rån.

 

20 januari, Borrby

Rånarna slår till en tredje gång, men misslyckas. Den äldre mannen som bor på gården lyckas stänga och låsa sin dörr. Rånarna blir kvar på adressen och slår på dörren, men lämnar när den äldre mannen lyckas slå larm till polisen. 

Händelsen rubriceras som försök till grovt rån.

Den 19-åriga kvinnan och den 31-åriga mannen åtalas för försök till rån.

20 januari, Löderup

Rånarna försöker göra inbrott hos en äldre man på en gård i Löderup men misslyckas. De krossar tre fönsterrutor men sedan går larmet, och rånarna ger upp.

Den 19-åriga kvinnan och den 31-åriga mannen åtalas för försök till grov stöld.

 

22 januari, Högestad

Greve Carl Piper blir misshandlad och rånad i sitt hem, av vad som tros vara samma rånare. Händelseförloppet är förhållandevis långt, rånarna rör sig inne i Carl Pipers bostad och söker efter värdesaker. 

Platsen är utrustad med övervakningskameror och rånarna kan ha fångats på bild. 

De två männen åtalas för grovt rån.

30 januari, Vollsjö. Rånarna tar sig in i en bostad hos ett äldre par i 80-årsåldern och misshandlar dem.

Kvinnan och den 31-åriga mannen åtalas för grovt rån.

Greve Carl Piper är en av Sveriges rikaste

Greve Carl Piper tillhör den markägande adelns elit.